Nyheter

Bioenergi måste bli enklare för den breda allmänheten

– Om världen är seriös i arbetet med att lösa klimatutmaningarna, så blir det mer bioenergi. Det var summeringen från Douglas L. Faulkner vid ett seminarium om bioenergi på mässan SkogsElmia, arrangerat av Elmia och affärstidningen Dagens Industri.
Faulkner inledde med det amerikanska och globala perspektivet. Som tjänsteman, politiker och numera rådgivare har han arbetat med frågan i 20 år, för presidenterna Clinton och Bush, och leder idag en rådgivande kommitté om bioenergi i den amerikanska kongressen.
– Det har varit som att simma mot strömmen, men nu börjar båda partierna svänga till förmån för bioenergi, berättade han.
Temat för seminariet var Sveriges roll på en växande global marknad för bioenergi. Enligt Faulkner är det viktigt att Sverige med sin långa erfarenhet tar ledarrollen. För det är omöjligt att tänka sig en övergång till fossilfri energi utan skogen. Bioenergi svarar idag för lika stor del av energiproduktionen som vattenkraft, sol och vind tillsammans.
Efter hans tal följde en debatt med ledande svensk expertis i panelen. Här medverkade Johanna Mossberg, forskningsinstitutet RISE, Helena Johansson, landshövding i Jönköpings län och skogsägare, Alan Sherrard, tidningen Bioenergy International, Daniel Badman, StoraEnso och Henric Demegård, Södra Skogsägarna, med Pontus Herin från Dagens Industri som moderator.
Det framkom att den svenska utmaningen inte är råvara. Bioenergi utvinnas ur skogens restprodukter, som inte kan användas till annat. Det finns betydligt mer än vad som idag används.
– Vi kan producera flera gånger med bioenergi utan att det skadar naturen, förklarade Henric Demegård.
Men varför får restprodukterna ligga kvar i skogen, där bunden koldioxid frigörs, istället för att ersätta fossila råvaror. En förklaring levererades av Johanna Mossberg:
– Vi är duktiga på att forska fram nya teknologier, vi är duktiga på att förändra marknaden, men sämre på att producera det vi forskat fram.
Följden har blivit att Sverige tillhör de främsta i världen på att ersätta fossila bränslen med biobränslen, men merparten importeras istället för att tillverkas där råvarorna finns.
Helena Johansson fyllde på med att Sverige måste bli duktiga på att se till helheten, genom att skapa bättre villkor för innovatörer och entreprenörer så att det blir produktion av det som har forskats fram.
Samtidigt framkom det att Sverige har unika möjligheter att förverkliga det fossilfria samhället med bioenergins hjälp. Det är en begränsad marknad där alla komponenter finns: råvaran, kemiindustri, raffinaderier, forskning och så vidare.
Industrins representanter delade inte fullt ut den här beskrivningen.
– Vi exporterar 80 – 85 procent av vad den svenska skogen producerar idag, meddelade Daniel Badman.
Men han instämde att det finns stor potential att öka andelen bioenergin och Henric Demegård påpekade att den expansionen kan göras utan att det behöver planteras eller avverkas fler träd.
– Vi pratar om sådant som blir kvar i skogen och som finns tillgängligt redan idag.
Panelen var däremot enig om att ett av problemen är att bioenergi upplevs som för komplicerad av den breda allmänheten. Det är ett system med många ingredienser där många produkter kan tillverkas parallellt, såväl sågade trävaror och papper som drivmedel och framtidens fossilfria plastmaterial.
– Samtidigt är systemtänkandet Sveriges styrka, ansåg Alan Sherard.
Och här ligger den största utmaningen – att göra skogens många möjligheter begriplig för politiker, media och den breda allmänheten så att biobaserade bränslen och produkter vinner insteg på marknaden.
Bilden:
Panelen fr v Pontus Herin, Douglas L. Faulkner, Johanna Mossberg, Helena Johansson, Alan Sherrard, Daniel Badman och Henric Demegård.
Foto: Elmia