Nyheter

Sveaskog och Arboreal tilldelas silver i SkogsElmia Innovation Award 2019

Att veta hur höga träden är en nyckelfaktor för alla som äger och förvaltar skog. Med mobilappen Arboreal Trädhöjd, som utvecklas i samarbete med Sveaskog, blir jobbet snabbare, enklare och mer exakt. Nu tilldelas innovationen dessutom silver i SkogsElmia Innovation Award 2019.
SkogsElmia Innovation Award är en utmärkelse vars syfte är att lyfta ny och innovativ teknik inom skogsbruket. De produkter som får utmärkelsen anses vara så intressanta att de bidrar till att utveckla skogsbruket.
Arboreal Trädhöjd är en app som beräknar trädets höjd utifrån avstånd till trädet och vinkel till toppen. Innovationen bygger på samma teknik, så kallad Augmented Reality (AR), som även finns i succéerna Pokémon Go och IKEA:s virtuella möbleringsapp.
– Vi tar tekniken till skogen för första gången i världen. Skog är en väldigt bra miljö att jobba med AR eftersom där finns många kontraster och tydliga strukturer. Vi vet också att skogsägare har ett stort behov att kunna samla in och sortera data digitalt, säger Johan Ekenstedt, som förutom entreprenör även jobbar som teknikspecialist på Sveaskog.
Att veta trädens höjd är en väldigt avgörande del i att äga och förvalta skog. Är träden för höga eller för låga för att gallra? Vilken virkesvolym har jag? Tidigare har skogsägare använt manuella höjdmätare (vinkelmätare och måttband) eller lasermätare för att mäta, men den smarta mobilinnovation Arboreal Trädhöjd gör jobbet både snabbare, enklare och mer exakt.
Arboreal Trädhöjd har uppkommit ur ett samarbete med Sveaskog, som ser stora möjligheter att få fram bättre data genom att göra AR-mätningar.
– Bättre data ger bättre prognoser vilket ger oss möjligheter att kunna sälja vad vi har i vårt skogliga lager och ge våra kunder precis det som de vill ha, säger Fredrik Klang, skogsbrukschef på Sveaskog.
– Jag har jämfört appens mätningar med en lasermätare som kostar flera tusen kronor och får lika bra resultat, säger Peder Israelsson, områdesansvarig och som jobbar med skoglig planering på Sveaskogs marker i Norrbotten.
Prisutdelningen hölls den 6 juni på SkogsElmia utanför Jönköping.