Nyheter

Kungsbacka och Södra skogsägarna tog hem Laddguldet 2019

Igår, den 3 juni, avgjordes Laddguldet 2019. Vinnare blev Kungsbacka kommun och Södra skogsägarna i de två kategorierna Sveriges bästa elbilskommun och Sveriges bästa elbilsföretag. Priset delades ut av Energi- och Digitaliseringsminister Anders Ygeman.
För tredje året i rad delas Laddguldet ut, ett pris till det företag och den kommun som bidragit mest till omställningen för laddbara fordon. Årets tävling arrangeras av Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet, Power Circle och Dagens Samhälle. I slutskedet var det fem finalister i varje kategori, där alla på olika sätt har bidragit till minskade utsläpp genom att driva på i utvecklingen mot en eldriven transportsektor.
– Det är fantastiskt att se hur mycket som händer runt om i Sverige när det kommer till utvecklingen av laddinfrastruktur och eldrivna transporter. Kommunernas arbete är helt avgörande för att omställningen ska lyckas, samtidigt som företagens gedigna arbete för att minska fossilberoendet inspirerar, säger Johanna Lakso, vd på Power Circle.
2019- års vinnare i kategorin för bästa kommun är Kungsbacka. På andra och tredje plats Eskilstuna och Torsby kommun. Juryns motivering till förstapriset är att Kungsbacka har genomfört ”en samlad satsning på sol, laddinfrastruktur samt laddbara bilar och ett fokus på nydanande lösningar som V2G-tekniken”.
I företagskategorin är det Södra skogsägarna som kammar hem vinsten, följt av Alpina VM 2019 i Åre och Lidl. Enligt juryns motivering har Södra skogsägarna arbetat för en omställning med bestämdhet. Motiveringen lyder:
”Med en hög ambition i ett traditionellt energikrävande segment har årets vinnare bestämt sig för att göra en stor satsning för att möjliggöra pendling med elbil för de anställda.”
Juryn bestod i år av Mattias Goldmann, vd Fores med 2030-sekretariatet, Johanna Lakso, vd Power Circle, Olov Carlsson, Chefredaktör Dagens Samhälle och Tobias Henmark, Business Manager för Fortum Charge & Drive i Sverige.
Om Laddguldet
År 2030 ska hela transportsektorns klimatpåverkan ha minskat med 70% jämfört med år 2010, enligt de klimatmål som sju av riksdagens partier står bakom. Det kräver att man driver på från alla håll, och därför instiftade Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet och Power Circle tävlingen Laddguldet. 2017 var första året för tävlingen Laddguldet – Sveriges bästa elbilskommun. Vinnare blev Gävle, följt av Östersund och Falun som tog hem andra respektive tredje plats. År 2018 vann Lerums kommun samt Ryska Posten.
Bilden:
Juryn samt vinnarna av Laddguldet 2019.
Foto: Josef Ingmår