Nyheter

Ängelholm – första skolorna i Sverige att återvinna pappershanddukar

Ängelholms kommun är först ut i Sverige att implementera Tork PaperCircle®, en ny och unik återvinningstjänst för pappershanddukar, på sina skolor. Inledningsvis är det tre skolor och stadshuset i kommunen som ska införa Tork PaperCircle®, en tjänst från hygien- och hälsobolaget Essity.
Ängelholms kommun har tydliga målsättningar för sitt hållbarhetsarbete och införandet av Tork PaperCircle® är en del av satsningarna. I höst börjar Ängelholms kommun att återvinna använda pappershanddukar på Rönnegymnasiet, Toftaskolan, Ekens förskola och i stadshuset. Pappershanddukarna samlas in i speciella kärl, återvinns och blir till nya pappersprodukter på Essitys bruk Lilla Edet. Ambitionen är att införa återvinningssystemet på alla Ängelholm kommuns toaletter.
– Förutom att vi minskar kommunens koldioxidavtryck är detta också ett sätt att öka allmänhetens medvetenhet om att vi alla behöver minska vår klimatpåverkan. Inte minst känns det bra att börja satsningen på ett antal av våra skolor och inkludera de unga, säger Robin Pehrsson, miljöstrateg på Ängelholms kommun.
Genom att samla in och återvinna pappershanddukar för tillverkning av nya mjukpappersprodukter sänker Tork PaperCircle® koldioxidavtrycket med minst 40 procent, jämfört med befintliga lösningar för avfallshantering.*
– Vi vill välkomna Ängelholms kommun till den cirkulära familjen och är glada att de tidigt anslutit till vårt arbete för mindre avfall och minskade utsläpp. Tork PaperCircle har mottagits väl i Sverige och vi ser ett stort intresse bland både företag och kommuner, säger Åsa Degerman, Global Brand Innovation Manager på Essity.
Tork PaperCircle® introducerades i Sverige i slutet av 2018 och används inom Mölndals stad och AstraZeneca i Mölndal. Mölndals stad beräknar att de inledningsvis kommer att återvinna två ton pappershanddukar årligen bara på sina egna kontor. Sedan tidigare finns Tork PaperCircle®i Tyskland, Nederländerna och Belgien.
Utöver konkreta klimatfördelar påverkar återvinningstjänsten även immateriella faktorer som varumärken och etableringsattraktivitet. Enligt en Novus-undersökning genomförd på uppdrag av Essity, har företag och organisationer som arbetar aktivt med hållbarhet nämligen högre attraktionskraft bland potentiella medarbetare. Likaså är det viktigt för många verksamheter att vara etablerade i en kommun som arbetar för hållbar utveckling. Därför behöver kommuner likväl som företag och andra arbetsgivare utveckla sitt miljöarbete för att även i framtiden lyckas attrahera verksamheter och arbetskraft.
Bild: Essity