Nyheter

Nytt samarbete stoppar orättvisa elavtal

Om du flyttar, och inte gör ett aktivt val av elbolag, tilldelas du automatiskt ett så kallat anvisningsavtal för att inte stå utan el i den nya bostaden. Men dessa avtal har historiskt varit orimligt kostsamma. Nu blir det ändring på det.
– Att folk som flyttar lotsas in i dyra elavtal bara för att de inte har tid eller kunskap om elhandelsavtal är orättvist. Det här vill vi ändra på. Genom valet av GodEl som ny anvisad leverantör kommer de Elleviokunder som inte själva väljer elavtal vid flytt att tilldelas ett prisvärt, miljövänligt avtal, säger Johan Lindehag, vd på elnätsföretaget Ellevio.
Ellevio är ett av Sveriges största elnätsföretag som ser till att 960 000 hem och arbetsplatser i Mellansverige får el. Av de kunder som flyttar är det mellan 50-60 000 per år som inte aktivt väljer ett elavtal, utan får en anvisad elhandlare. För ett år sedan inledde Ellevio ett arbete för att välja en ny anvisad leverantör, och GodEl visade sig ha det sammantaget bästa erbjudandet.
Från och med den 1 juni 2019 kommer därför de kunder som flyttar inom eller till Ellevios nätområden och inte själva väljer elhandelsavtal automatiskt få ett av marknadens bästa priser på ett rörligt avtal med miljömärkning.
Det har länge funnits en politisk diskussion kring dyra anvisningsavtal och att bli kvitt dessa har varit en av drivkrafterna bakom arbetet med att införa en så kallad elhandlarcentrisk marknadsmodell. Men det behöver inte alls vara så krångligt att få bort dåliga avtal.
– Genom avtalet med GodEl visar vi att det är enkelt att ta bort dyra anvisningsavtal, utan att behöva genomföra en tidskrävande och för samhället kostsam reform. Att få ett miljövänligt elavtal med bra pris när man flyttar ska vara norm. Politikerna brukar säga att det ska vara lätt att göra rätt, det tar vi tagit fasta på, säger Johan Lindehag.
Det anvisade avtalet hos GodEl har ett av marknadens bästa pris på ett rörligt avtal med miljömärkning. Avtalet är klimatpositivt, vilket innebär att allt i GodEls verksamhet som genererar någon form av utsläpp klimatkompenseras till 110 procent. Därmed binds mer växthusgaser upp än som släpps ut.