Nyheter

Elpriserna faller trots kylan

Trots det för årstiden kyliga vädret faller elpriset på den nordiska elbörsen. Det beror bland annat på det lågtrycksbetonade vädret med blåst och mycket nederbörd. Den här veckan hamnar snittpriset på cirka 36 öre per KWh, vilket kan jämföras med förra veckan då det låg på 40 öre.
Under enstaka timmar i morgon, på Kristihimmelfärdsdagen, ligger spotpriset nära noll, enligt elbolaget Bixias veckorapport.
– Lågtryck, med kraftig vind och mycket nederbörd gör att elproduktionen från vindkraftverken ökar samtidigt som vattenmagasinen fylls på. Eftersom både vattenkraft och vindkraft är väderberoende, påverkas elpriset i allt större utsträckning av vädret, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia.
Den här veckan står vindkraften för omkring 13 procent av elanvändningen i Norden och vattenkraften står för drygt 50 procent. Kärnkraften är något reducerad beroende på att en underhållsperiod pågår, den här veckan står kärnkraften för cirka 26 procent.
– Under nästa vecka räknar vi med ett snittpris på cirka 37 öre per kWh, säger Matina Rosenberg.
Kristi Himmelfärdshelgen pressar priset
Det kyliga vädret gör att elanvändingen stiger även om den dämpas något av ledigheten i samband med Kristi Himmelfärdshelgen.
– En lägre elanvändning i kombination med en hel del vindkraftsproduktion i samband med helgen gör att vi får en tydlig prispress på elmarknaden. Under vissa timmar i morgon är elpriset på Nordpool nere på under 1 öre per kWh. Vi kommer att behöva vänja oss vid mer varierande elpriser då vi får in mycket förnybart på den nordiska marknaden, säger Matina Rosenberg.

Bild: Bixia