Nyheter

Vårflodsrapporten: Regn ger ökande flöden

Maj har gett oss varierade väder med en hel del nederbörd. Under helgen har flödet i både Klarälven och Dalälven ökat. Fortum följer löpande både hur väderprognosen uppdateras och hur mycket regn som faktiskt kommer och uppdaterar därefter tappningsplanerna för Dalälven och Klarälven dagligen.
Nivåerna det handlar om är fortfarande lägre än en normal vårflod, men i exempelvis Västerdalälven kan flödet öka med närmare femtio procent under veckan. För Klarälven visar väderprognosen nu på fyra dagar till med regn och innan tillflödet vänder nedåt igen kan tappningen behöva ökas ytterligare. Hur mycket beror helt på hur mycket regn det kommer.
– I Västerdalälven är flödet nu drygt 200 m3/s vid Mockfjärd och förväntas öka till ca 250 m3/s inom något dygn och i slutet på veckan kan flödet närma sig 300 m3/s. När flödet var som högst för en månad sedan var tappningen 375 m3/s vid Mockfjärd och till den nivån förväntas flödet inte nå denna gång. Däremot förändras prognosen nu nästan dagligen, säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på Fortum.
Nedströms sammanflödet med Österdalälven har flödet under den gångna veckan legat något under 400 m3/s och kommer nu stiga. Under denna vecka räknar vi med ett flöde på 450 – 500 m3/s från Borlänge ned mot Avesta, vilket är på samma nivå som flödet var i slutet på april. 500 m3/s är långt från förra årets vårflöde som var dubbelt så högt. I Österdalälven uppströms Siljan kommer det vara lite lägre flöde under kommande vecka.
I Klarälven har flödet varit stigande från slutet av förra veckan och under måndagen ökades tappningen i Höljes i två steg från 230 m3/s till 270 m3/s. Detta innebär fortsatt stigande nivåer i Klarälven och flödet kommer bli lite högre än när det var som högst tidigare under snösmältningen i april. En normal vårflod innebär en tappning från Höljes på 350 m3/s till 400 m3/s och för att komma upp till den tappningen krävs betydligt mer regn än vad som finns i dagens väderprognos för den kommande veckan. Det finns även en liten marginal kvar i Höljessjön som kan användas för att magasinera en kortvarig flödestopp.
Med förra veckans regn är nivåerna i de flesta reglerade sjöar nu inom det normala. Siljan är en och en halv decimeter från översta regleringsgränsen och nivån är stabil. Nivån i Siljan förväntas inte överstiga högsta regleringsgränsen under årets vårflod (då tappningen styrs enligt vattendomen). Nivån i Runn har stigit de senaste veckorna och är nu bara något under normal sommarnivå och kommer var normal inom kort. Andra större regerade sjöar som Venjan och Amungen har fortfarande stigande nivåer och tappningen ut ur sjöarna anpassas för nivån ska fortsätta stiga.
– Tillrinningen till Höljes i Klarälven ökade också i förra veckan och magasinet börjar nu närma sig fullt. Under de närmste veckorna kommer nivån upp till normal sommarnivå. Tappningen från Höljes har fram till nu varit onormalt låg och allt vatten som tappats från Höljes har gått genom turbinerna. Utskovsluckorna har hittills varit stängda under hela vårfloden, kommer de förbli så under hela vårfloden är det något som är ganska ovanligt. Men risken för hög tappning under resterande delen av maj och inledningen av juni är mycket låg och det gäller i hela Klarälven, avslutar Claes Kjörk.
Foto: Fortum