Nyheter

Båten som omvandlar havsvatten till energi

Ett av världens häftigaste miljöprojekt besöker Stockholm mellan 24 maj – 2 juni. Multienergi-katamaranen Energy Observer är ett franskt hållbarhetsprojekt som forskar på framtidens energilösningar. Båten, världens första av sitt slag, sponsras av Accor under sin klimatneutrala världsturné över världens hav.
Energy Observer är ett slags flytande laboratorium som reser runt jorden med målet att utveckla förnybara energikällor inom sjöfarten. Fartyget är först i världen att omvandla havsvatten till vätgas och kan på så sätt ta sig fram helt utan avtryck på miljön.
– Vårt partnerskap med Energy Observer är logiskt sett till Accors långsiktiga strategi om att vara en hållbar hotelloperatör, både sett till hur vi bygger våra fastigheter och hur vi bedriver vår verksamhet på daglig basis. Forskningsprojekt som Energy Observer är såklart otroligt viktiga för oss som stor global aktör, i vår strävan efter att bygga ett cirkulärt kretslopp för vår verksamhet, säger Jan Birkelund, Development & Operations för Accor i Norden.
”Lokal förankring är hållbar”
Hållbara initiativ är dock inte något nytt för Accor. Genom hållbarhetsprogrammet PLANET21 har hotelloperatören i över 20 år klimatkompenserat, fört kampen mot social orättvisa, utvecklat nya innovationer och ekologiska koncept, och satsat på hälsosam och hållbar mat. Bland annat har man lyckats minska matsvinnet på sina hotell med 30 procent. Och sedan 2011 har man sänkt energiförbrukningen och koldioxidutsläppen i sin portfölj. Genom HotelInvest har man dessutom satsar hårt på hållbar konstruktion genom att bygga nya hotell i enlighet med miljö- och energicertifieringar (HQE, LEED, BREEAM, DGNB).
– Som en av världens ledande hotelloperatörer är vi tillräckligt stora för att göra skillnad på riktigt. Accor satsar stora resurser för att göra våra hotell till en naturlig mötesplats i vardagen, både för resenärer och lokalbefolkningar, för vi är övertygade om att lokal förankring är hållbar, säger Jan Birkelund.
 
Foto: © Energy Observer – Antoine Drancey