Nyheter

Kvinnliga byggarbetare ratar säkerhetsutrustning mer än männen

En lägre andel kvinnliga byggarbetare använder personlig skyddsutrustning fullt ut jämfört med sina manliga kollegor. Bland kvinnorna är det 44 procent som anger att de fullt ut använder den personliga skyddsutrustning som rekommenderas för det dagliga arbetet, att jämföras med 52 procent bland männen. Det framgår av ”Säker Arbetsplats”, en ny rapport framtagen av arbetsplatssäkerhetsföretaget Skydda.
En huvudanledning till att kvinnor inte använder sin personliga skyddsutrustning är bristande passform och att utrustningen inte bedöms som fungerande. Knappt en av fem av kvinnorna (17 procent) anger att deras hjälmar inte är fungerande alls och en av tio (9 procent) ger samma låga betyg angående deras andningsskydd. Motsvarande svar bland männen är fem, respektive fyra procent.
– Att byggbranschens kvinnor utsätts för högre risk på grund av bristande eller illa anpassat materiel är helt oacceptabelt. Vi vet att utrustning som inte passar eller inte fungerar kan vara hela skillnaden mellan ett tillbud och en allvarlig olycka. Byggbranschen har en rejäl läxa att göra i det här sammanhanget, säger Mikael Hansson, vd på Skydda.
Rapporten visar också att kvinnor i lägre grad upplever att de är delaktiga i besluten kring vilken personlig skyddsutrustning de behöver för arbetet. Åtta procent av kvinnorna anger att de inte alls är delaktig i besluten, att jämföras med fyra procent bland männen.
– Personlig skyddsutrustning har funnits i anpassade storlekar och passformer i många år. Företagen måste inse detta, så att deras personal får rätt utrustning för att kunna utföra jobbet på ett säkert och effektivt sätt, säger Mikael Hansson.
Rapporten ”Säker Arbetsplats” visar bland annat:
44 procent av kvinnliga byggarbetare anger att de fullt ut använder den personliga skyddsutrustning som rekommenderas för det dagliga arbetet
52 procent av manliga byggarbetare svarar att de fullt ut använder den personliga skyddsutrustning som rekommenderas för det dagliga arbetet
17 procent av kvinnliga byggarbetare anger att deras hjälmar inte är fungerande alls
5 procent av manliga byggarbetare svarar att deras hjälmar inte är fungerande alls
9 procent av kvinnliga byggarbetare anger att deras andningsskydd inte är fungerande alls
4 procent av manliga byggarbetare svarar att deras andningsskydd inte är fungerande alls
9 procent av kvinnliga byggarbetare anger att deras hörselskydd inte är fungerande alls
3 procent av manliga byggarbetare svarar att deras hörselskydd inte är fungerande alls.