Nyheter

Höganäs AB använder 83 procent av alla sidoströmmar

Vid metallpulvertillverkaren Höganäs AB:s produktionsanläggningar runt om i världen uppkommer omfattande mängder biprodukter (sidoströmmar). Företaget arbetar för att så mycket som möjligt ska användas som ny råvara i den egna produktionen eller hos andra industrier. Under 2018 kom hela 83 procent av Höganäs sidoströmmar till nytta.
En stor del av sidoströmmarna går tillbaka till Höganäs egen produktion, medan andra används som råvara av andra producerande företag, exempelvis som råvara i asfalt, isoleringsmaterial eller som bärlager i markarbeten. Under 2018 fick 83 procent, eller 155 400 ton, av alla sidoströmmar från Höganäs ett nytt liv i den egna produktionen eller hos andra industrier.
– Sidoströmmar från Höganäs kan exempelvis ersätta material som annars sprängs bort från berg för att användas i vägbyggen. Höganäs är en del av den cirkulära ekonomin genom att vi förser industrier med råvara från våra sidoströmmar och till stor del använder skrot som råvara i vår egen produktion. Ju mer sidoströmmar vi kan använda i samhället, desto mindre jungfruligt material behövs, säger Björn Haase, som är ansvarig för Höganäs arbete med sidoströmmar.
Samarbete nyckeln till framgång
Att finna möjliga användningsområden för Höganäs sidoströmmar har inte alltid varit så enkelt. Björn Haase är pionjär inom området och det är till stor del hans enträgna arbete och samarbete med andra företag som gör att Höganäs lyckas använda så stor del av sina sidoströmmar.
– Tack vare samarbete med företag inom stålindustrin och andra branscher lyckas vi driva både teknikutveckling och projekt som hela stålindustrin kan ha nytta av. Dessutom kopplar vi ihop branscher som vanligtvis inte har kontakt med varandra. Några exempel på sådana framgångsrika projekt är slaggasfalt för asfaltbranschen och vattenrening med slagg för vattenreningsbranschen.
Utmaningen är att hitta nya möjligheter
En utmaning är att bedöma vilket sidoströmsmaterial som passar till vilken kund. Här krävs ett omfattande analysarbete.
– Vi har ett antal produkter som kommer från våra sidoströmmar, men det gäller att hela tiden hitta nya möjligheter. Därför genomför vi omfattande provtagningar för att analysera och styra materialets egenskaper och för att se i vilken industri materialet kan komma till nytta. Det gäller att vara innovativ och hela tiden tänka nytt, säger Björn.
– För tio år sedan var det väldigt svårt att få gehör för att använda sidoströmmar, men i dag talas det mycket om cirkulär ekonomi och industriell symbios. Nu är intresset stort både hos kunder och myndigheter och allt fler inser att vi måste vara rädda om jordens resurser.
Bilden:
Björn Haase visar två av produkterna som sidoströmmar kan användas till, isolermaterial och asfalt.
Foto: Ann Wulf