Nyheter

Tvist har blossat upp kring stadsflytten i Kiruna: "Rena gangstermetoder från kommunledningen i Kiruna!"

En principtvist om hur det kommunala planmonopolet kan användas har blossat upp kring stadsflytten i Kiruna, rapporterar Sveriges Radios Ekot
– Grundförutsättningar för att flytta hela staden är inte på plats ännu. Alltså nu planerar vi ju inför en järnvägsstation in till nya Kiruna, om det sen aldrig blir någon järnväg in, vem ska då stå för de pengarna, säger Kirunas centerpartistiska kommunalråd Gunnar Selberg till Sveriges Radios Ekot.
Hus och byggnader har under många år rivits, flyttats och byggts i den utdragna stadsflytten i Kiruna som är nödvändig för att gruvbrytningen ska kunna fortsätta på sikt och LKAB har redan satsat miljardbelopp på flytten.
Nu vill gruvbolaget omvandla en del av centrum till industrimark. Kommunledningen i Kiruna har sagt att de först kräver garantier på finansiering av bland annat en ny järnvägsstation. Detta inför beslutet om att ge ett planbesked för området vid måndagens kommunstyrelsemöte.
Något som det statliga gruvföretaget är kritiskt till.
– Det är rena gangstermetoder, att försöka pressa LKAB till att betala för att vi ska få myndighetsbeslut som vi är berättigade till, säger LKAB:s kommunikationsdirektör Bo Krogvig till P4 Norrbotten.
Något investeringsbeslut för en ny järnvägsstation från Trafikverket finns inte, enligt LKAB. Och gruvan får stöd av Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt som säger att Kirunas kommunledning missbrukar planmonopolet.
– Du kan bara använda planmonopolet till det som det är till för att användas. Det här är ett missbruk av offentlig makt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) kommenterar:
”detta är en utmanande situation som jag förutsätter att kommunen och bolagets styrelse och operativa ledning gör sitt yttersta för att lösa”.