Nyheter

Glittrande paljetter av trä

Tack vare forskning vid RISE är det nu möjligt att tillverka glittrande paljetter av biobaserade material. På Milan Design Week visades nyligen tygprover med broderade paljetter av cellulosananokristaller. Ett steg mot en mer hållbar modevärld.
Det är Elissa Brunato, en designer som studerar vid Central St Martins i London, som har samarbetat med forskare vid RISE för att utforska användningen av cellulosa på helt nya sätt. Många gånger ses hållbarhet som något skilt från modevärldens önskemål. Elissa Brunato har samarbetat med materialforskarna Tiffany Abitbol och Hjalmar Granberg vid RISE för att visa att det är möjligt att göra paljetter av trä.
Paljetter som skimrar i olika färger består vanligtvis av reflekterande material som aluminium, oftast på en bas av plast. Elissas projekt ”Future Sequin” visar att lyx och skönhet inte står i kontrast till hållbarhet. Vid materialutställningen under Milano Design Week presenterade Elissa tygprover med broderade paljetter av cellulosananokristaller.
– Folk var överlag förundrade över att paljetterna var naturligt skimrande, eftersom de vid första anblicken var övertygade om att materialet var oljebaserat, säger Elissa Brunato.
Vad det handlar om är att skapa interferens, det fenomen som ger den skimrande effekt som kan ses i naturen till exempel på fjärilsvingar, skalbaggar och pärlemor. Cellulosananokristaller har förmågan att bilda flytande kristaller som kan torkas i pärlemorfärgade filmer, vilket har drivit forskarna att vilja förstå mer om hur strukturen kan styras och användas för olika egenskaper.
– Det är intressant att förstå hur man kontrollerar strukturen som ger upphov till dessa färger. Kan vi till exempel påskynda processen för att skapa snabbtorkande, pärlemorfärgade beläggningar av cellulosananokristaller? Kan vi förbättra filmens mekaniska egenskaper och vattentålighet, samtidigt som de behåller sina strukturella färger, undrar Tiffany Abitbol.
Tiffany är expert på cellulosananokristaller och är den som bidrog med sin tekniska kunskap i arbetet med paljetterna. Men paljetterna är bara ett steg på vägen mot att utforska nya former av cellulosa och nanocellulosa.
– Detta forskningsprojekt drivs av nyfikenhet och en önskan att hitta bio-baserade och biologiskt nedbrytbara alternativ till dagens fossila material, säger Hjalmar Granberg.
– Det var underbart att kunna visa hur man genom att förena olika branscher kan närma sig ämnen som hållbarhet på ett helt nytt sätt, säger designern Elissa Brunato.
Foto: RISE