Nyheter

Akut elbrist hotar Stockholm, Göteborg och Malmö

Regeringen anklagas för att med skattehöjningar på kraftvärme hota elförsörjningen i en rad storstäder. Energiminister Anders Ygeman avfärdar kritiken, men öppnar för ”dialog” med energibolagen, skriver Dagens Industri.

Likt Stockholm och Malmö måste även Göteborg Energi drastiskt minska elproduktionen i sitt största kraftverk.
– Vi påverkas också påtagligt och tvingas tyvärr minska vår elproduktion rejält i kraftvärmen om de aviserade skattehöjningarna inte stoppas. Det innebär ett tungt avbräck ekonomiskt och försvagar samtidigt försörjningstryggheten i Göteborg, säger Alf Engqvist, vd för kommunalägda Göteborg Energi. 
Anledningen är att Stockholm Exergi bedömer att regeringens aviserade skattehöjningar på kraftvärme tvingar energibolaget att kraftigt minska sin elproduktion.
– Åttadubblade koldioxidskatter och tredubblade energiskatter gör att en stor del av vår elproduktion i ett slag blir direkt olönsam, sa vd Anders Egelrud. Det är oerhört olyckligt att vi tvingas till detta eftersom det redan sedan tidigare finns risk för brist på eleffekt i Stockholm, en situation som nu riskerar att förvärras ytterligare.
Beskedet kom kort efter att den tyska energijätten Eon meddelade att regeringens förslag att:
”chockhöja koldioxidskatten gör det ekonomiskt omöjligt att producera el i Heleneholms kraftvärmeverk”.
Enligt Eon kommer det att helt avveckla elproduktionen i Heleneholmsverket i Malmö från den 1 augusti i år, om skattehöjningarna införs. Följden blir enligt Eon att risken för elbrist både i Malmö, men även i södra Skåne ökar.
Bild: analogicus