Nyheter

Ny anläggning för produktion av vakuumgasolja invigd

Igår, torsdagen den 16 maj, invigdes officiellt en ny anläggning för produktion av vakuumgasolja (VGO) vid Preems raffinaderi i Lysekil av Preems styrelseordförande Jason Milazzo samt Jan-Olof Johansson, ordförande kommunstyrelsen Lysekils kommun, inför närmare 100 gäster.
Investeringen på cirka 1,6 miljarder kronor gör Preem självförsörjande på VGO, en viktig råvara i tillverkningen av diesel och bensin som tidigare köptes in från Ryssland. Utbyggnaden innebär också att Preem minskar produktionen av tjockolja på sina båda raffinaderier till fördel för högkvalitativa drivmedel. Med anledning av den nya anläggningen har ett tiotal nya medarbetare anställts på raffinaderiet.
– Det här är en viktig investering för att Preems raffinaderier ska fortsätta tillhöra de mest moderna och miljöanpassade i Europa, säger Preems styrelseordförande Jason Milazzo. Med den nya anläggningen stärker vi vår position i branschen och regionen och kan fortsätta omställningen till ett hållbart samhälle.
Arbetet med markförberedelser och byggnation inleddes 2016, och som mest har cirka 650 personer från olika entreprenörsföretag funnits på plats.
– Preems raffinaderi är en mycket viktig arbetsplats för Lysekil och hela regionen, säger Jan-Olof Johansson, ordförande i kommunstyrelsen i Lysekil. Därför är det glädjande med denna investering, som också visar på den starka framtidstro som finns hos företaget.
Bild: Preem