Nyheter

Höga personalkostnader en stor utmaning

Petroleum-, kemi-, läkemedel- samt plast- och gummiindustrin tror på fortsatt svag tillväxt, men höga personalkostnader oroar företagen. Det visar en färsk konjunkturrapport från IKEM.
När företagen får ranka Sveriges styrkor och svagheter i ett globalt perspektiv anger de höga personalkostnader som en stor utmaning, särskilt som produktivitetstillväxten stannat av de senaste tio åren, säger Carl Eckerdal, chefekonom på IKEM – Innovations- och kemiindustrierna.
Svenska myndigheters ofta osmidiga regeltillämpningar/tolkningar är en annan utmaning enligt företagen. Som svenska styrkor anges välutbildad personal och den svenska arbetsmarknadsmodellen med centrala förhandlingar mellan fack- och arbetsgivarorganisationer.
‒ Värt att komma ihåg är att alla produktionsvillkor inte väger lika tungt för företagen, det finns både saker som Sverige är bra på och parametrar där vi ligger sämre till som rankas högt av företagen, säger Carl Eckerdal.
Nästan 95 procent av företagen anger att kompetent arbetskraft är en viktig produktionsvariabel, 90 procent anger en fungerande arbetsmarknad. Båda sammanfaller med höga svenska betyg.
När det gäller områden där Sverige får låga betyg så anger lite mer än 80 procent av företagen tillståndsprocesser som en viktig parameter. Nästan 80 procent av företagen rankar personalkostnader som en viktig parameter, samtidigt är det ett område som bara 2 % av företagen tycker är en svensk styrka.
‒ Det kanske inte är så konstigt med tanke på att Sveriges genomsnittliga personalkostnader inom industrin, inkluderat arbetsgivaravgifter, överträffas endast av ett fåtal länder såsom Schweiz, Norge och Danmark, lite beroende på vilket år man jämför med, säger Carl Eckerdal.
År 2019 började annars med en försiktig försäljningsökning för den femtedel av svensk industri som IKEM representerar: petroleum-, kemi-, läkemedel- samt plast- och gummiindustrin mätt i volym. Exporttillväxten var dock beskedlig, utryckt i index 107 (där index 100 är lika med oförändrad).
Efter ett år med snabbt stigande råvarukostnader stabiliserades även råvarukostnaderna, vilket fick till följd att även lönsamheten förbättrades något.
‒ När konjunkturen nu står och väger internationellt är det förstås glädjande att våra företag visar en viss försäljningsökning och något ökande lönsamhet, men man ska komma ihåg att alla IKEM-branscher, förutom läkemedel, är strängt konjunkturkänsliga. Fallhöjden kan bli hög, säger Carl Eckerdal, chefekonom IKEM.