Nyheter

Ikea + Northvolt= Sant

Möbelkedjan Ikea är i slutskedet med batteritillverkaren Northvolt om att bli en del av den senaste kapitalanskaffningsrundan.  Northvolt, grundat av den före detta Tesla-medarbetaren Peter Carlsson, planerar att satsa totalt tre miljarder euro för att bygga Europas största fabrik för tillverkning av battericeller i Sverige.

Så sent som i måndags meddelade den Södertäljebaserade lastbilstillverkaren Scania, som ägs av tyska Volkswagen (VW), att bolaget överväger att skjuta till kapital till Northvolt. Detta sedan Scania tecknat ett leveransavtal med Northvolt, enligt Scaniachefen Henrik Henriksson.

– Det här projektet är väldigt, väldigt intressant och ligger helt i linje med de hållbara investeringarna vi gör för framtiden, säger Ikeas kommunikationschef Daniela Rogosic till nyhetsbyrån Reuters.

Det är Inga Group som planerar att göra investeringen. Inga Group kontrollerar idag merparten av de Ikea-varuhus som finns runt om i världen.

Totalt planerar Northvolt att ta in motsvarande 16 miljarder kronor (1,5 miljarder euro)i denna finansieringsrunda. Hälften av pengarna ska komma in i form av lån, och hälften i form av en nyemission. Sedan tidigare är det känt att Northvolt ansökt om ett lån på motsvarande 3,75 miljarder kronor (350 miljoner euro) från Europeiska investeringsbanken.

Daniela Rogosic säger att investeringen ska ordnas genom Stichting Imas Foundation. Det är en avdelning som förvaltar pengar åt Stichting Ingka Foundation, som i sin tur äger Ingka Group. Avtalen har varit frekvent kring Northvolt de senaste dagarna. Under tisdagen offentliggjordes att Volkswagen valt Northvolt inför projektet av en battericellsfabrik belägen i Tyskland efter att fordonskoncernens svenska lastbilstillverkare Scania bekräftat ett liknande avtal under måndagen.

Första expansionssteget för Northvolt har varit projektet och bygget av en enhet i Skellefteå för tillverkning av litiumjoncellsbatterier för elbilar och lagring av energi. Inför denna plan har Northvolt tagit in cirka 1,6 miljarder euro från bland annat Siemens, ABB och enligt förvisso obekräftade uppgifter har också investmentbolaget Kinnevik övervägt att investera i batteribolaget.

Bilden:
Northvolt planerar att satsa totalt tre miljarder euro för att bygga Europas största fabrik för tillverkning av battericeller i Sverige.
Bild:Northvolt