Nyheter

Stenas oljeborrning går med miljardförlust

Det är accelererande rekordförluster till sjöss inom främst den krisdrabbade oljeborrningen är ett tungt sänke för Sveriges största rederikoncern, rapporterar Dagens Industri.
Oljeborrning har blivit en ekonomisk smäll för Stena. Helägda Stena Drilling, där koncernen har investerat över 30 miljarder kronor i en flotta med flytande borriggar och borrfartyg och har fått se intäkterna kollapsa och förlusterna rusa.
2018 blev det sämsta någonsin för Stena Drilling. Resultatet före skatt för dotterbolaget uppgick till minus 4,1 miljarder kronor, vilket innebär att förlusten var flera gånger större än de samlade intäkterna som i fjol rasade till nya bottennivån 1,3 mdr kronor.
Större delen av intäkterna, som så sent som 2016 uppgick till 7,4 mdr kronor, har alltså raderats ut på bara två år. 2018 var det fjärde året i rad med allt rödare siffror för Stena Drilling och de samlade förlusterna är nu uppe i nästan 8 miljarder kronor.
Stena är en av landets största privatägda företagsgrupper. Förutom flera rederier så återfinns en lång rad andra verksamheter i det stora konglomeratet. Och trots motgångarna till sjöss, så lyckades Stenasfären totalt sett även i fjol prestera en miljardvinst. Resultatet före skatt minskade dock rejält, och stannade på drygt en miljard kronor, jämfört med 1,6 mdr kronor 2017. Intäkterna steg samtidigt till 60,6 mdr kronor från 55,4 mdr året före.