Nyheter

Skånsk handelsplats för el ska parera kapacitetsbrist i elnätet

E.ON gör gemensam sak med elbolagen Ystads Energi och Kraftringen för att hantera en växande kapacitetsbrist i det skånska elnätet. Lösningen är Sveriges första regionala marknadsplats för el.
Tanken är att större elkunder och elproducenter ska ha tillgång till en digital marknad för el där de som är anslutna kan sänka sin förbrukning eller höja sin elproduktion när nätägaren behöver det.På sikt är målet att möjliggöra tillväxt i regionen genom ett mer effektivt kapacitetsutnyttjande.
Det är E.ON som ligger bakom idén med en regional marknadsplats för el. En lösning man kallar Switch.
– Elnätens kapacitet måste förstärkas, samtidigt vet vi att utbyggnaden tar mycket lång tid. Med Switch vill vi skapa en snabb och flexibel lösning som kan bidra till att vi trots kapacitetsbrist kan fortsätta ansluta nya kunder, säger Peter Sigenstam, enhetschef Strategi & Affärsutveckling på E.ON.
Den gångna veckan har två elbolag i Skåne beslutat att ansluta sig till Switch. Ystads Energi och Kraftringen.
– Vi tror starkt på en regional marknadsplats som en viktig pusselbit för att lösa utmaningen kring kapacitetsfrågan i elnätet, säger Mikael Olsson, distributionschef på Kraftringen.
Även elproducenten Sjölunda Värmepumpar är ansluten till marknadsplatsen och förhoppningen är att fler skånska aktörer ska bli intresserade.
– Vi på E.ON behöver ta ett stort ansvar för att hantera kapacitetsbristen, men vi inser också att vi inte kan göra allt på egen hand. Därför kommer vi att jobba stenhårt med att involvera kommuner, näringsliv och industrier, inom projektet Switch, säger Peter Sigenstam, enhetschef Strategi & Affärsutveckling på E.ON.
Foto: E.ON