Nyheter

Vänsterpartiet uppmanar den svenska riksdagen att utlysa nödläge för klimatet

Det brittiska parlamentet gjorde nyligen något liknande.

–  Situationen är mer akut än någonsin. Ny statistik visar att utsläppen ökar i Sverige, torka och skogsbränder har redan börjat, människor blir klimatflyktingar på grund av extremväder och enligt den nya FN-rapporten går artutrotningen fortare än vad man tidigare trott, bl a som en följd av klimatförändringen. Det handlar inte längre om en långsam förändring av vårt klimat, det är fråga om ett nödläge för klimatet, säger Jens Holm, riksdagsledamot (V) som håller inledningsanförandet på riksdagens klimatdebatt idag, begärd av just Vänsterpartiet. 
Klimatfrågan är akut och det behövs en radikal politik för att lyckas vända utvecklingen. Att förklara nödläge för klimatet förpliktigar alla partier att agera.
–  Eleverna som skolstrejkar, forskarna, alla med klimatångest förväntar sig samma sak; att vi politiker ska agera. Vi måste ta det växande engagemanget på största möjliga allvar. Därför behöver vi utlysa ett nödläge för klimatet.
–  Vänsterpartiet är det parti i riksdagen som menar mest allvar i klimatfrågan. Det är bara vi som inser och anser att vi inte kan ha ett överflöd för vissa och brist för andra. Samhället måste bli jämlikt för att kunna bli hållbart. Nu sätter vi ordentlig press på regeringen och de andra partierna.
– Nu krävs åtgärder för en ekonomi som sätter hänsyn till klimat och miljön framför kortsiktiga vinstintressen, säger Jens Holm.
Bild: enriquelopezgarre