Nyheter

Hur kan verktygsmaskiner och system fungera säkert och effektivt?

Sedan en tid är sensorer inte bara en fråga om processkontroll – idag är en av deras huvuduppgifter att koppla samman processer. Med sitt omfattande utbud av Safety@work-produkter optimerar Leuze electronic samverkan mellan människa och maskin: sensor- och styrsystem, som i säkerhetslaserskannern RSL 400, kan integreras intelligent i processerna som utförs av maskiner och skyddar dessa maskiner på ett pålitligt och manipulersäkert sätt. Samtidigt är processerna effektivt och kostnadseffektivt strukturerade.
Bearbetning av arbetsstycken
I bearbetningsceller hanteras, bearbetas och borras delar av olika material. Förutsättningen för bearbetning av arbetsstycken med hög precision i komplexa bearbetningsceller är att ha rätt verktyg tillgängligt för varje arbetssteg. Förutom att kontrollera om verktyget är tillgängligt och att identifiera det, måste borren eller fräsen också övervakas för verktygsbrott. Induktiva omkopplare eller kamerabaserade kodläsare identifierar tydligt om rätt verktyg är monterat för respektive bearbetningssteg. Fokuserade laserfotoelektriska sensorer kan – tack vare deras lilla ljuspunkt – på ett tillförlitligt sätt kontrollera om även de minsta borrarna eller fräsarna är intakta.
Ökad nivå av automatisering
Industrirobotar, som kan utföra ett stort antal svängbara och gripande rörelser på en mycket kort tid, används ofta för automatisk lastning och lossning av verktygsmaskiner. Deras rörelseszoner måste skyddas på ett tillförlitligt sätt mot tillträde över ett stort område. Innan en robot plockar upp en del måste denna identifieras unikt för att säkerställa att rätt bearbetningssteg utförs. Detta görs med hjälp av den kamerabaserade kodläsaren DCR 200i. Denna läsare används för att detektera och identifiera Data Matrix-koder. Den snabba bildskärmen, integrerad högpresterande LED-belysning och hög upplösning i kombination med ett mycket högt skärpedjup garanterar pålitlig avkodning, även vid snabba processer och höga objekthastigheter.
Säkerhetsrelaterad övervakning av maskiner och system
Säkerhetslaserskannrar, som RSL 400 från Leuze electronic, används för säkerhetsrelaterad övervakning av områden i och runt maskiner och system. Ett maximalt driftområde, robust drift och enkel hantering är avgörande här. Samtidig övervakning av fyra skyddsområden innebär att arbetsområdet kan delas upp och hastigheten reduceras på ett säkert sätt.
I framtiden kommer en viktig aspekt, utöver den automatiska lastningen och lossningen av verktygsmaskiner, att vara att koppla samman flera verktygsmaskiner i kombination med automatiserade produktionsprocesser. Se figur 1 ovan. Detta inkluderar till exempel lagringssystem som optimerar materialflödet, men också en mängd olika transportutrustningar såsom linjära bryggor, pallhanteringssystem och transportsystem, som alla ökar automatiseringsnivån avsevärt. För att skydda stora åtkomstpunkter används säkerhetslaserskannrar med vertikal inriktning av skyddsfältet, t.ex. för att upptäcka fordon och personer.
Säkerhetslaserskannern RSL 400 ger en lösning för sådana tillämpningar. Dess stora driftsområde på 8,25 meter gör att stora områden kan övervakas. Med två parallella skyddsfält och två integrerade säkerhetsrelaterade kopplingsutgångar behövs endast en RSL 400 för att övervaka två stationer oberoende av varandra.
Ett annat alternativ är att skydda med flera ljusstrålebaserade säkerhetsanordningar. Dessa enheter ger ett större driftsområde och därför en effektiv lösning för att skydda åtkomstpunkter över långa avstånd på upp till 70 meter – dessutom är ”runt hörnet”-lösningar med flera spegelkolumner möjliga. Intelligenta produkter, som säkerhetsljusridån MLD 500, har ett integrerat laserjusteringshjälpmedel för tidsbesparande och kostnadseffektiv anpassning. Enkel konfiguration med ledningar och integrerade indikatorlampor för statusvisning är möjliga, även över långa avstånd.
Olika skyddsåtgärder finns tillgängliga beroende på respektive krav och tillämpning. Ett omfattande sortiment av produkter hjälper till att välja de bästa möjliga lösningarna för att garantera säkerheten i arbetet och även för att optimera samarbetet mellan människa och maskin.
Intern logistik med AGV:er (automated guided vehicles)
En AGV, som rör sig autonomt och flexibelt på golvet, transporterar ämnen till robotområdet eller verktygsmaskinens arbetsområde. Efter avslutad produktionsprocess samlas de bearbetade arbetsstyckena in igen. Transportvägen för AGV:n måste skyddas med säkerhetssensorer som övervakar närvaron av personer och föremål. Ett viktigt övervägande här är den flexibla anpassningen av skyddsfälten till rörelsesituationen och de olika lasterna.
När det gäller trianguleringsprincipen måste en AGV vara utrustad med två olika skannrar. Till skillnad från konturnavigationsprincipen behövs bara en skanner för att skydda och navigera. Det innebär att skydd och datainsamling för navigering endast kräver en enda säkerhetslaserskanner. Med andra ord tillhandahåller skannern samtidigt de mätdata som behövs för navigering. Utöver det har mätvärdena en extremt hög vinkelupplösning och noggrannhet. Detta är viktigt för att exakt bestämma placeringen av AGV:n. Säkerhetslaserskannern RSL 400 möjliggör en sådan kombinerad lösning.
Säkerhetslaserskannern finns i olika modeller. Det omfattande utbudet av skannrar från Leuze electronic innehåller totalt nio funktionella varianter – varav tre med datautgång för AGV-navigering. Alla varianter är tillgängliga för de fyra driftsområdena 3,0, 4,5, 6,25 och 8,25 meter. Modeller med PROFIsafe/PROFINET-gränssnitt finns också tillgängliga.