Nyheter

Väljarnas engagemang i klimatfrågan ökar samtidigt ökar polariseringen mellan partierna

Skillnaden i engagemang i miljö och klimat mellan de som röstar på Miljöpartiet och de som röstar på Sverigedemokraterna blir allt större, visar en pågående studie från SOM-institutet vid Göteborgs universitet, rapporterar sr.se.
  • Väljarnas engagemang i klimatfrågan ökar.
  • Men skillnaden mellan de som röstar på Miljöpartiet och Sverigedemokraterna är nästan fördubblad på tio år.
  • Enligt statsvetaren Johan Martinsson vid SOM-institutet är skillnaden större i klimatfrågan än till exempel för sjukvård och utbildning.
– Det är mycket större skillnader mellan de politiska partiernas sympatisörer i dag än för tio år sedan i hur viktiga de tycker miljöfrågan är, säger statsvetaren Johan Martinsson, föreståndare på SOM-institutet till Sveriges Radio.

– Det har alltid funnits skillnader, men differensen mellan det parti vars anhängare tycker frågan är minst viktig och det parti vars anhängare tycker frågan är mest viktig har nästan fördubblats på de här tio åren, fortsätter Johan Martinsson.
Det är Miljöpartiets väljare som tycker att miljö- och klimatfrågan är den viktigaste frågan, därefter kommer vänsterpartister. Sverigedemokrater tycker frågan är minst viktig, följda av kristdemokrater och moderater.
– Så det finns en starkare partipolarisering på väljarnivå i miljö- och klimatfrågan än vad det till exempel gör i frågor som sjukvård och utbildning där engagemanget är jämnare spritt och alla kan tycka att det är viktigt i någon mening, avslutar Johan Martinsson.
Bild: JuergenPM