Nyheter

Svenska Skogsplantor satsar på biobränsle

Svenska Skogsplantor satsar på uppvärmning med biobränsle och minskar företagets koldioxidutsläpp med 80 procent. Investeringen omfattar alla plantskolor och ger en årlig koldioxidreduktion på 1 800 ton med de 48 nya biobränslepannorna.
Hållbarhet är en prioriterad och viktigt fråga inom Svenska Skogsplantor. Energibytet har pågått sedan 2018 och gav inledningsvis en koldioxidreduktion på 500 ton koldioxid första året. Nu tas nästa steg och samtliga fem plantskolor kommer att installera nya hållbara biobränslepannor. Sammanlagt handlar det om 48 biobränslepannor till en total investering om cirka 35 MSEK.
– En hållbar plantproduktion är sedan länge ett av våra viktigaste områden. Uppvärmningen av växthusen är det mest energikrävande i vår verksamhet och tack vare den här investeringen blir vi nu helt fossilfria inom det här området. Det är en stor klimatinvestering som vi gör eftersom vi har en ambition om att ligga i framkant vad gäller hållbar utveckling och produktion, säger Roger Johansson, affärsområdeschef för Svenska Skogsplantor.
Svenska Skogsplantor har fem plantskolor runt om i Sverige. Sedan länge används biobränsle i Kilåmons plantskola, och där kompletteras anläggningen med ett antal pelletspannor. Under 2018 installerades de första pelletspannorna på Vibytorps och Trekantens plantskolor. Nu kompletteras de investeringarna, samtidigt som Lugnets och Stakhedens plantskolor får alla sina oljepannor utbytta mot pelletspannor.
– Besparingen om 1 800 ton koldioxid motsvarar 285 varv runt jorden med en fossildriven bil. Det känns verkligen bra att kunna göra den här investering som skapar så stor samhällsnytta, säger Niclas Noord, teknisk chef på Svenska Skogsplantor.
Satsningen på att ställa om till bioenergi är en del i Svenska Skogsplantors långsiktiga miljömål för hållbar skogsföryngring. Bland målen finns bland annat steg för reducering av koldioxidutsläpp från interntransporter, frakter och den nyligen beslutade utfasningen av kemiska snytbaggeskydd.
Foto: Niclas Noord