Nyheter

Stornorrfors kraftverksdamm har sprickor – risk för forsande vatten

Sprickor har hittats i en dammlucka vid Stornorrfors kraftverksdamm vid Umeå, och Vattenfall varnar nu för att vatten kan komma forsande i torrfåran utan föregående varningssignal, rapporterar Sveriges radio.
Sprickorna upptäcktes i infästningen på en av de fyra dammluckorna under en av de regelbundna inspektioner som Vattenfall utför på sina vattenkraftverksdammar. Skadorna beror på ett konstruktionsfel som blivit värre med åren.
– Om det är folk i området och det börjar komma vatten så kan det naturligtvis leda till problem för de människor som befinner sig nedanför luckorna, säger produktionschef Tord Eriksson till Sveriges radio.

Det finns varningsskyltar nedströms dammen som informerar om de risker som finns med att uppehålla sig i eller omkring den så kallade torrfåran – sträckan mellan dammen i Stornorrfors och utloppet i havet. Det är särskilt viktigt att inte ignorera dessa varningar under rådande omständigheter, meddelar Vattenfall.
Vattenfall har gjort bedömningen att läget inte är så pass akut att de inte kan vänta till efter vårfloden innan skadorna åtgärdas. Vårfloden kommer att påverka vattenflödet i älven och dammluckorna kan komma att behöva användas i större utsträckning än normalt.
Bild: Jiri Rotrekl