Nyheter

ABB tar turister till Niagarafallen med de första helt eldrivna fartygen

Researrangören Maid of the Mist beställer två nya passagerarfartyg som drivs helt på el tack vare ABB:s teknik för resor vid Niagarafallen.
Besökare till de världsberömda Niagarafallen kan snart uppleva ett av Nordamerikas största landmärken utsläppsfritt. Två nya passagerarfartyg från Maid of the Mist kommer att enbart drivas med batterier med hög kapacitet och blir de första helt eldrivna fartygen som någonsin byggts i USA.
De nya fartygen utnyttjar ABB:s utsläppsfria teknik när de tas i drift senare under året, så att besökarna får uppleva Niagarafallen utan störande motorbuller, vibrationer eller avgaser från en konventionell dieselmotor.
Maid of the Mist, en av Nordamerikas äldsta turistattraktioner, bedriver verksamhet mellan april och första veckan i november. Båtar avgår till foten av Niagarafallen varje halvtimme, med uppskattningsvis 1,6 miljoner gäster ombord årligen.
– Det är spännande att vara USA:s första rederi som tar in helt eldrivna fartyg i sin flotta, säger Christopher M. Glynn, chef för Maid of the Mist Corp. Vi har valt ut ABB i vår resa mot en hållbarare verksamhet på grund av ABB:s oöverträffade erfarenheter inom integrering av marina system liksom effektiva och innovativa tekniker för hållbara transporter.
– Maid of the Mists stora, avgörande steg mot e-mobilitet signalerar en ny era inom framtida transporter och kompletterar ABB:s satsning på att driva världen framåt utan att förbruka jordens resurser, säger Peter Terwiesch, chef för ABB:s affärsområde Industrial Automation som erbjuder lösningar inom en rad olika branscher, inklusive fartygssektorn. Att minska utsläppen vid Niagarafallen är viktigt inte bara för natursevärdheten, utan visar också att de tekniker som möjliggör hållbar mobilitet är tillgängliga redan idag.
Fartygen kommer att drivas med dubbla batteripaket med en total kapacitet på 316 kWh, som delas lika på två katamaranskrov. Med två helt oberoende drivsystem ombord ökas driftsäkerheten genom redundans.
Fartygen laddas mellan varje tur under tiden passagerarna stiger iland och ombord. Laddningen vid kaj tar bara sju minuter och batterierna kan driva elmotorer med en effekt på totalt 400 kW (563 hk). Drivsystemet styrs av ABB:s integrerade PEMS-system (Power and Energy Management System) som optimerar energianvändningen ombord.
Batterierna laddas med vattenkraft – den enskilt största förnybara energikällan för elproduktion i USA som står för 7 procent av landets totala storskaliga elproduktion. Användningen av lokalt producerad förnybar kraft gör energicykeln för driften av de nya Maid of the Mist-fartygen helt utsläppsfri.
Hållbara transporter spelar en avgörande roll i kampen mot klimatförändringar där sjöfarten står för 2 till 3 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Internationella sjöfartsorganisationen (IMO), som är en sjöfartsmyndighet som sorterar under Förenta Nationerna, har satt upp ett globalt mål att minska de årliga utsläppen med minst 50 procent per 2050 baserat på 2008 års nivåer.
Förutom att integrera batteriladdningsanslutningen mellan fartyget och kajkanten kommer ABB att förse Maid of the Mist med elcentral, frekvensomriktare och integrerade styrsystem liksom ABB Ability™ Marine Remote Diagnostic System för fjärrövervakning av utrustning och förebyggande underhåll. ABB Ability™ är ABB:s ledande erbjudande med digitala lösningar och tjänster.
Bild: ABB