Nyheter

UPS levererar vaccin i Ghana via drönare

The UPS Foundation, UPS humanitära stiftelse, annonserade nyligen ett samarbete med Gavi – the Vaccine Alliance och Zipline, världens största företag inom automatiserade drönare. Tillsammans arbetar de med utbyggnaden av ett nätverk för leveranser av blod, vaccin och livsviktig medicin via drönare i Ghana. Drönarna kommer nå mer än 2000 kliniker och sjukhus över landet.
Med Ziplines drönare kommer man kunna leverera 148 olika hälsovårdsprodukter, inklusive vaccin, blod och livsviktiga läkemedel regelbundet för att fylla på lager såväl som vid kritiska situationer. Drönarna når också områden i landet som kan vara svåra att nå med traditionell frakt.
Tjänsten kommer vara aktiv dygnet runt, sju dagar i veckan från totalt fyra olika distributionscentraler, vardera utrustade med 30 drönare. Tillsammans når de över 2000 sjukhus och kliniker och kommer kunna tjäna 12 miljoner människor över hela landet.
The UPS Foundation skänker 3 000 000 USD till projektet, såväl som 600 000 USD värt i logistisk support och frakt. UPS har också påbörjat en analys av Ghanas försörjningskedja vad det gäller leverans och frakt av läkemedel och bidrar med sin expertis för att hjälpa Ghanas regering att förbättra leveranser av läkemedel i landet. Slutligen kommer UPS även att erbjuda teknisk support och konsulttjänster efter behov i samråd med Gavi och Zipline.
– Regeringens förmåga att komplettera rutinmässig vaccinering kommer att göra det möjligt för oss att se till att det alltid finns tillräckligt med livsviktigt vaccin för varje barn i Ghana. Det är en spännande utveckling som i slutänden kommer att säkerställa att vi hjälper så många som möjligt och skyddar fler barn, framförallt de som lever i avlägsna områden, säger Seth Berkley, VD för Gavi, the Vaccine Alliance
Framgången av tidigare samarbetet mellan Rwandas regering och the UPS Foundation, Zipline och Gavi under 2016 lade grunden för det nya projektet i Ghana. Ziplines drönare kommer nu att integreras i landets försörjningskedja och kommer förebygga att kliniker och sjukhus får slut på livsviktiga läkemedel och vaccin.
I Rwanda har regering sedan 2016 expanderat projektet och har nu genomfört över 13 000 leveranser. Ziplines drönare levererar idag mer än 65% av allt blod som används för att rädda liv utanför huvudstaden, Kigali.
Bild: UPS