Nyheter

Nordiska kusträddardagen 2019

Nio av tio svenskar anser att det är viktigt att minska nedskräpningen. På lördag ger sig tiotusentals svenskar ut för att plocka skräp på stränderna under den årliga Nordiska kusträddardagen.

– Plasten i havet är något som människor upplever som ett enormt problem. Redan nu har 47 500 svenskar anmält att de kommer att plocka skräp i kampanjen och vi hoppas på rekorduppslutning, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.
Fler än nio av tio, 94 procent, av svenskarna tycker att det är viktigt att minska nedskräpningen. Åtta av tio, 79 procent, uppger också att de har stor kunskap om de negativa effekterna – och i topp hamnar oron för plasten i haven. Det visar en undersökning av Novus på uppdrag av Håll Sverige Rent.
Lördagen den 4 maj arrangeras för tredje året i rad Nordiska kusträddardagen för att uppmärksamma problemet med marin nedskräpning. Målet är att locka så många som möjligt att plocka skräp på sin närmaste strand. I fjol deltog 180 000 personer i hela Norden, bland dem 37 000 i Sverige.
– Vi och våra nordiska grannar är omgivna av havet och förenade av det. Tillsammans kan vi rädda havet från skräpet – både genom att plocka upp det och genom att skicka budskapet att inte skräpa ner, säger Johanna Ragnartz.
Varje timme spolas skräp motsvarande fem fulla badkar i land bara på den svenska Bohuskusten. Man hittar i dag plast i havet som kan dateras till 60-talet. Det vanligaste skräpet i havet består av plast och kommer från förpackningar som enskilda konsumenter har använt, ofta bara några minuter. Fortsätter vi som nu beräknas det år 2050 finnas mer plast än fisk i haven.
Under den Nordiska kusträddardagen 2019 arrangeras aktioner i sju nordiska länder. Bara i Sverige är redan 104 publika skräpplockarevent planerade. Hela listan och anmälningsformulär finns på Håll Sverige Rents hemsida.
Fakta om Nordiska kusträddardagen 2019:
På den Nordiska kusträddardagen 2019 arrangerar Håll Sverige Rent en gemensam aktion mot skräpet tillsammans med systerorganisationer i sex andra länder: Hold Danmark Rent, Håll Skärgården Ren (Finland), Blue army (Island), Ålands Natur & Miljö, CSR (Grönland) samt Ringras (Färöarna). På Håll Sverige Rents hemsida kan man anmäla sig och se hela listan över skräpplockarevent längs den svenska kusten. https://www.hsr.se/kustraddarna
Fakta om plast i havet
– Plast som hamnar i naturen försvinner inte inom en rimlig tid – den sönderdelas till mindre och mindre bitar för att så småningom bli till mikroplast.
– Det mesta av skräpet i havet kommer från land och mycket av skräpet består av plastförpackningar.
– Sedan 1950-talet har vi tillverkat 8,3 miljarder ton plast. 40 procent av plastproduktionen används till förpackningar.
Lista: Vanligaste skräpet längs våra stränder
Plast: Fimpar med filter
Övrig plast/plastfragment
Snus
Plast: Godis- och glasspapper samt snabbmatsförpackningar
Plastbestick och sugrör
Papper inkl. tidningar och tidskrifter
Plastpåsar
Metall: Kapsyler, lock och burkringar
Plast: Kapsyler och flasklock
Plast: Rep
Källa: Håll Sverige Rents skräprapport 2019
Foto: Louise Johansson