Nyheter

Luxcara investerar i ett av Europas största land-baserade vindkraftprojekt

Önusbergets vindkraftpark, som ingår i vindkraftklustret Markbygden 1101, har sålts av utvecklaren Svevind till kapitalförvaltaren Luxcara.
Luxcara planerar att starta byggprocessen 2019 och ha projektet i kommersiell drift i slutet av 2021.
Projektet har en sammanlagd kapacitet på 750 MW, vilket gör det till ett av de största landbaserade vindkraftprojekten någonsin i Europa.
Luxcara är en ledande kapitalförvaltare inom förnybar energi som nu utökar sin skandinaviska portfölj med ett av Europas största enskilda projekt inom landbaserad vindkraft, med en sammanlagd kapacitet på 750 MW. Projektet är en del av Markbygden 1101 i norra Sverige, ett vindkraftkluster som beviljats tillåtlighet av den svenska regeringen.
Företaget Svevind är utvecklaren bakom vindkraftprojektet Önusberget. Det är ett svensk-tyskt företag som utvecklar, säljer och driver landbaserade vindkraftprojekt och som kommer att fortsätta stödja genomförandet av projektet fram till anslutningen till elnätet 2021.
– Vi är väldigt nöjda med att få möjlighet att investera i ett av Europas mest attraktiva lägen för vindkraft och bidra till Sveriges ambitiösa mål att vara koldioxidneutralt 2045. Projektet kombinerar stora naturresurser med vår expertis inom strukturering av långsiktiga energiköpsavtal på världens största energimarknad, säger Alexandra von Bernstorff Managing Partner of Luxcara.
Wolfgang Kropp, vd för Svevind:
– Svevind har varit engagerade i utvecklingen av Markbygden 1101 sedan 2002, och vi tycker partnerskapet med Luxcara är väldigt spännande. Det känns bra att se att hårt arbete lönar sig. Det visas än en gång av den uppmärksamhet Önusbergets vindkraftpark har rönt hos världsledande kapitalförvaltare som Luxcara. Vi ser fram emot att få se det här projektet och framtida projekt inom Markbygden 1101 byggas och bidra till den kamp mot klimatförändringen som vi behöver så väl. Vi är mycket tacksamma för bidraget från våra lokala partner i norra Sverige, som har varit väldigt viktigt för detta landbaserade projekts framgång.
Önusbergets vindkraftpark kommer att ligga i Norrbotten, 30 km väster om Piteå, med en utmärkt befintlig infrastruktur och starka vindresurser. Projektet förvärvades som en del av en portfölj för institutionella investerare och kommer att ha intäkter genom energiköpsavtal.
Om Luxcara
Luxcara är en oberoende kapitalförvaltare som erbjuder institutionella placerare möjlighet till investeringar genom eget kapital och lån på den internationella marknaden för förnybar energi. Luxcara är ägarlett och grundades 2009. Företaget förvärvar, strukturerar, finansierar och driver projekt inom förnybar energi och relaterad infrastruktur som långsiktig buy-and-hold-investerare. Luxcara är specialiserat på strukturering av marknadsekonomiska energiköpsavtal.
Luxcaras portfölj inkluderar sol- och vindkraftparker över hela Europa med en sammanlagd kapacitet på över 2 gigawatt och en investeringsvolym på över 2,5 miljarder euro. Med sin unika historik är Luxcara en av Europas mest erfarna kapitalförvaltare när det gäller investeringar i förnybar energi.
Om Svevind
Svevind är ett privatägt företag som utvecklar, säljer och driver landbaserade vindkraft-projekt i Skandinavien. Företaget grundades 1998 och ligger bakom vindkraftprojekt på ungefär 3 600 MW i Sverige, varav 228 MW är i drift och ytterligare 1 700 MW är under anläggning. Svevind sålde 2015 projekträttigheterna för upp till 1 300 MW och uppnådde i november 2017 finansiellt avslut för vindkraftparken Markbygden Ett på 650 MW. Nu blir Önusbergets vindkraftpark Svevinds tredje transaktion inom klustret Markbygden 1101.
Bild: Bixia