Nyheter

Investeringar i Stakhedens plantskola

Svenska Skogsplantor (SSP) investerar för ökade volymer. I Nyhammar, utanför Ludvika, har Stakhedens plantskola nu utrustats med ett nytt och modernt växthus. Detta för att fler plantor ska kunna odlas under 2019.
SSP har en stark framtidstro och investerar kontinuerligt i verksamhetens fem plantskolor för att öka odlingsvolymerna och för att kunna möta en högre efterfrågan. Vid Stakhedens plantskola i Nyhammar står nu ett helt nytt växthus på plats för att möjliggöra för odling av ytterligare tre miljoner skogsplantor
Det nya växthuset har byggts under vintern och den tidiga våren och är en investering på cirka fyra miljoner kronor. Huset har 2 500 kvadratmeter odlingsyta och är utrustat med bevattningsramp och styrsystem.
Växthusen behövs för att skogsplantorna ska få en trygg start de första veckorna efter sådd i en miljö där temperatur och bevattning noggrant kan kontrolleras. Det ryms 1,5 miljoner plantor i huset per såddomgång och totalt nyttjas huset för två omgångar. När plantorna fått växa till sig cirka 8-10 veckor flyttas de utomhus och får växa klart på friland.
Totalt kommer det nu att odlas cirka 27 miljoner skogsplantor av tall och gran vid plantskolan. Odlingssystemet är P80, vilket är en medelstor planta som är användbar vid föryngringar i stora delar av Sverige, Finland och Norge. Beroende på frönas härkomst kan planttypen användas från Gällivare till Gotland.
– Det är jätteroligt att växthuset nu är på plats, säger Peter Forsberg, platschef på Stakhedens plantskola.
– Vi har jobbat intensivt med leverantören för att hinna i tid med byggnationen och tack vare ett stort engagemang hos både leverantör och vår egen personal så är vi nu klara precis i tid för att flytta in den första omgången av nysådda plantor. Det är positivt för oss som jobbar här med en sådan satsning i plantskolan. Det innebär bland annat att det skapats två nya, fasta tjänster vid plantskolan, avslutar Peter.
Foto: Tom Jägestedt