Nyheter

Södra investerar i ytterligare en anläggning för korslimmat trä i Värö

Södra har beslutat att investera i ytterligare en anläggning för korslimmat trä i Värö och satsar på att bli en av Nordens ledande aktörer.
– Drivkrafterna i samhället är starka för att minska utsläppen av växthusgaser och intresset för hållbart byggande ökar på marknaden. Ökat trähusbyggande är en viktig del av den växande bioekonomin. Det är också ett viktigt steg i vidareförädlingen av våra 52 000 skogsägande medlemmars träråvara, säger Lars Idermark, vd och koncernchef.
Utvecklingen av korslimmat trä (KL-trä) som konstruktionsbärande byggelement är på väg att förändra byggmarknaden. Industrialisering och prefabricering möjliggör snabbare montage på byggplatsen samt att klimatpåverkan kan halveras genom att bygga flervåningshus i trä i stället för andra material. Ytterligare en fördel är att trä upplevs som ett bättre inomhusklimat för de boende.
Södra Building Systems utvecklade erbjudande innefattar byggsystem, produkter som bygg- och fästelement, men även nya digitala tjänster för att förenkla och få en bättre kontroll i byggprocessen. Fokus är att driva utvecklingen av träbaserade lösningar inom bygg- och bostadssektor.
– Med våra tekniska och digitala lösningar för både produktion och ekonomi skapar vi nu förutsättningar för nästa generations byggande. Vi kommer att erbjuda marknaden en komplett produktportfölj, vilket gör att vi kan växa tillsammans med våra kunder och partners, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef Södra Wood.
Etableringen sker i kombinatet på Värö, där Södra sedan tidigare har den första anläggningen för KL-trä samlokaliserat med Södras massabruk och sågverk.
– I och med att vi får två produktionslinjer får vi både leveranstrygghet och flexibilitet gentemot våra kunder. Över tid kommer Södras totala tillverkning av korslimmat trä att vara cirka 140 000 kubikmeter per år, vilket motsvarar 5 000 lägenheter. Vi skapar nu möjligheten att göra ett klimatval på bostadsmarknaden, säger Jörgen Hermansson, chef för Södra Building Systems.
Bild: Södra