Nyheter

Ökat tryck på klimatomställning samlar beslutsfattare på Power Circle Summit

År 2040 ska Sverige ha en elproduktion som är 100 procent förnybar. Innovationssatsningar i energisektorn är avgörande för att möta klimatutmaningen i tid. Samtidigt tar implementeringen av nya tekniker ofta lång tid och kundernas och samhällets krav på mer hållbara lösningar ökar.
Den 7 maj inviger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman årets Power Circle Summit på Svenska Mässan i Göteborg. Konferensen samlar energisveriges viktigaste beslutsfattare för att diskutera hur innovationer, strategier och nya affärsmodeller tillsammans kan bidra till att driva på en hållbar omställning.
En stor del av programmet fokuserar på behovet av att hitta nya affärsmodeller för en ny typ av efterfrågan. Framtidens kunder kräver inte bara hållbarhet, utan har mer komplexa behov som kräver nya tjänster och nya affärsmodeller. Det innebär att nya aktörer ser dagens ljus samtidigt som etablerade företaget positionerar om delar av sin verksamhet.
– Vi behöver skapa nya digitala tjänster som konsumenterna verkligen uppskattar och använder. Fler tjänster med användarcentrerad design som uppmuntrar oss att ta rätt beslut i våra liv, på ett positivt sätt. Mindre av data som kvantifierar oss och får oss att känna oss övervakade, säger Pernilla Jonsson, Head of Consumer & Industry Lab Ericsson, som talar på Power Circle Summit.
En viktig del av Power Circle Summit är att redan nu realisera kundperspektivet i framtida lösningar. Genom Innovationsracet, som för fjärde året i rad avgörs på konferensen, lyfts innovationer med energirelevans. De fem finalklara bolagen genomför en 3-minuterspitch inför en jury bestående av investerare och storbolag. Finalisterna i år är Einride, Enjay, Mimbly, Eneryield och Surfcleaner och vinnaren som koras på eftermiddagen den 7 maj belönas med 100 000 kronor.
Innovationsracet öppnar också fler dörrar mot branschen.
Under middagen föreläser Boel Rydenå-Swartling, investerare och medgrundare i Charge Amps om hur kombinationen av Greentech och digitalisering kan skapa nya möjligheter för energibranschen.
Bland övriga talare under Power Circle Summit finns bland andra Mikael Rönnblad, Executive Vice President, Fortum Consumer Solutions Fortum, Björn Sandén, Professor i innovation och hållbarhet Chalmers Tekniska Högskola, Alexandra Österplan, Kommunikationschef Nissan Nordics, Malin Carlström, Investment Director ABB Synerleap, Marc Hoffmann, Sverigechef och chef Customer Solutions E.ON Sverige, Sara Paulsson, Ansvarig samhällsrelationer IKEA Sverige och Robert Andrén, Generaldirektör Energimyndigheten.