Nyheter

Miljöpartiets toppkandidat Jakop Dalunde intervjuas i Synfält Framåt

Inför valet till Europaparlamentet i maj samarbetar Jernkontoret med podden Synfält Framåt, i syfte att lyfta industrins hjärtefrågor på Europanivå. Först ut i poddserien är Europaparlamentarikern tillika en av Miljöpartiets toppkandidater Jakop Dalunde.
Under april kommer fyra toppkandidater i Europaparlamentsvalet att intervjuas i podden Synfält Framåt, som drivs av Kristoffer Appelqvist och Tobias Wahlqvist. Idag släpps det första avsnittet, du hittar det på synfältframåt.se och där andra poddar finns.
Stålindustrin engagerar sig i valdebatten eftersom Europasamarbetet är viktigt för samarbete kring långsiktiga och hållbara lösningar, inte minst för en stor industriomställning. Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret och som också medverkar i podden, beskriver bland annat att en samsyn kring hållbarhetsfrågorna bland stålföretag i Europa ökat väldigt hastigt.
– Initiativet som togs i Sverige med att försöka reducera järnmalm med vätgas, det har fått efterföljare nu i hela EU. Det är flera andra stålföretag som har annonserat att de tänker göra liknande satsningar. Vi törs nog säga att där har vi gått i spetsen för någonting väldigt bra, säger Gert Nilson i podden.
Jakop Dalunde vill se en offensiv klimatpolitik i EU.
– Jag tycker att vi borde ha klimatavgifter på import av produkter från länder som inte uppfyller Parisavtalet. Rika länder som inte tar sitt klimatansvar som till exempel USA, Japan och Australien, de länderna skulle jag gärna sätta en klimatavgift på, säger Jakop Dalunde i podden.
– Panik är ingen bra drivkraft. Men är det någon gång som det är viktigt att ta ut kompassriktningen på riktigt så är det nu, säger Gert Nilson.
I nästa avsnitt, som släpps den 30 april, medverkar Jytte Guteland, Europaparlamentariker och toppkandidat för Socialdemokraterna.