Nyheter

"Lilla Integralen" med fasad av GreenCoat-stål nominerad till Plåtpriset 2019

Den iögonfallande ”Lilla Integralen” har en fasad av GreenCoat® färgbelagt stål från SSAB och har utsetts till en av finalisterna till den ansedda arkitektoniska utmärkelsen Plåtpriset 2019.
SSAB fortsätter att stärka sin ställning bland nyskapande arkitekter som skapar prisbelönta byggnader. Nyligen beslutade den kända arkitektbyrån sandellsandberg arkitekter att använda hållbart GreenCoat®-stål för sin unika byggnad ”Lilla Integralen” i det nybyggda bostadsområdet Vallastaden i Linköping. Den första fasen av bostadsprojektet i Vallastaden resulterade i 1000 bostäder som byggs av 40 olika arkitekter.
”Lilla Integralen” är ett elegant radhus med fyra lägenheter på tre våningar och en takterrass. Den distinkta formen på byggnaden utnyttjar en sinusformad fasad av förstklassigt GreenCoat® färgbelagt stål för att garantera både hållbarhet i hårt väder och hög estetik.
Metallic Silver valdes som kulör för att skapa vackra ljusreflektioner i den relativt tätbefolkade stadsdelen Vallastaden.
– Eftersom vi ser hållbarhet ur ett långsiktigt perspektiv, försöker vi hitta en bra balans mellan miljö och socialt ansvar i arkitekturen. När vi ritar ett hus ska det hålla i flera generationer, och det ställer förstås krav på materialet vi använder. GreenCoat®-stål, som erbjuder både hållbarhet och miljömässiga fördelar, kändes som ett självklart val, förklarar Thomas Sandell, sandellsandberg arkitekter.
Utöver hög prestanda och estetik har de flesta GreenCoat®-produkter en biobaserad beläggning (BT) med svensk rapsolja istället för fossilbaserade oljor som traditionellt används. Denna patenterade beläggningsteknik är för närvarande den enda av sitt slag på marknaden.
Bygget gick smidigt med GreenCoat®, som får lovord för sin förmåga att anpassas till de många detaljer som designen av ”Lilla Integralen” krävde.
“Lilla Integralen” är en av fem byggnader som nominerats för Plåtpriset 2019. Det delas ut för att uppmuntra och hylla innovation och hållbart byggande, där metallernas egenskaper och uttryck tillvaratas i ett framgångsrikt arkitektoniskt utförande. Vinnaren tillkännages vid arkitekturevenemanget PLÅT19 den 25 april i Göteborg.
Bilden:
Den eleganta men lekfulla ”Lilla Integralen” är inspirerad av gamla industribyggnader. Den har nominerats till det svenska arkitekturpriset Plåtpriset 2019.
Foto: SSAB