Nyheter

Anders Sundström, tidigare näringsminister: jobb inom gruvindustrin hotas av höjda dieselskatter

En skattehöjning på diesel i gruvfordon slår direkt mot gruvindustrin som är så viktig för norra Sverige. Det skriver tidningen Norran som på ledarplats kommenterar vårbudgeten. Tidningen är positiv till att januariavtalets liberala omläggning av regeringspolitiken syns i budgeten men är kritisk till flera punkter som drabbar företagare i norr.

Anders Sundström (S), tidigare näringsminister som nu är ordförande i gruvbolaget Kaunis Iron, menar att jobb inom gruvindustrin och hos små företag på glesbygden som är beroende av gruvorna, hotas av en höjd dieselskatt.
Kommunals ordförande Tobias Baudin anser att förslaget rimmar illa med visionen om att hela Sverige skall leva.
Tidningen är även kritisk till att regeringen behåller flygskatten.
”Det är en skatt som slår hårt mot de norrländska företag som är beroende av flygförbindelser till Stockholm. Bra har dragit ner i Umeå, Norwegian lämnat Skellefteå.”