Nyheter

Konsultjätten ÅF i stor bluffhärva

När teknikkonsulten ÅF köpte upp finska Pöyry blev bolaget också inblandad i flera rättsprocesser i kölvattnet av den enorma Sino-Forest-bluffen som uppdagades 2011. Vid en fällande dom väntar ett jätteskadestånd på 5,5 miljarder kronor, rapporterar Dagens Industri.

Uppköpet av den finska teknikkonsulten Pöryry slutfördes i den 22 februari i år. Det slutgiltiga priset motsvarande 6,3 miljarder kronor.
I mars tog det ombildade bolaget ÅF Pöyry in 1,2 miljarder kronor i en riktad nyemission, och i dagarna togs ytterligare 2,8 miljarder in från samtliga aktieägare. Det var i prospektet inför nyemissionen, som släpptes i slutet av mars, som det kom fram att Pöyry hotas av ett skadestånd på flera miljarder kronor i en pågående rättstvist i Singapore. Detta efter att ha varit inblandade i skandalen kring kinesiska skogsbolaget Sino-Forest Corporation.
I juni 2011 publicerade analysfirman Muddy Waters en rapport där man kritiserade det kinesiska företaget Sino-Forest. Man hävdade då att värderingen på 4 miljarder av bolaget (37 miljarder kronor) var en enda stor bluff.
Aktiekursen på 18 dollar skulle egentligen vara nere på under 1 dollar.
Man anklagades för att ha vilselett revisorer och gömt undan egentliga intäkter. Man ska också ha kraftigt överdrivit sina tillgångar. Sino-Forest ska ha anlitat det finska konsultbolaget Pöyry till att värdera sina skogstillgångar, vilka alltså överskattades för att vilseleda marknaden.
Å andra sidan ska Pöyry, enligt rapporten, endast ha fått tillgång till 0,3 procent av det kinesiska bolagets timmertillgångar att göra sina analyser på.
Om nu Pöyry skulle fällas väntar ett jätteskadestånd – 593 miljoner dollar (5,5 miljarder svenska kronor) samt ränta och processkostnader.
På ÅF Pöyry säger man att ÅF vid uppköpet var väl införstådda med rättsprocesserna.
Det har gjorts en samlad bedömning av de risker som är kopplade till förvärvet, säger Cathrine Sandegren, kommunikationschef på ÅF Pöyry till Dagens Industri.