Nyheter

Föreslagen skatt på avfallsförbränning får tummen ner av samtliga expertinstanser

Nationalekonomen Jacob Lundberg, chefekonom på Timbro, har i en tidigare fPlus-artikel varnat för den föreslagna skatten på avfallsförbränning som förväntas träda i kraft 2020.
– Anmärkningsvärt att man fortsatt vill införa skatten trots att den inte skapar några positiva effekter på vare sig miljö eller något annat, sa han till fPlus.
Han får till och med stöd för sin åsikt av regeringens egen utredningstjänst. (SOU 2017:83) där det framgår att skatten skulle ”bli så gott som verkningslös” och inte ha några miljövinster.
Naturvårdsverket, Energimyndigheten, Skatteverket, Konkurrensverket och Kommerskollegium har samtliga avstyrkt förslaget med hänvisning till att det är inte är ändamålsenligt.
Regeringen går dock vidare med förslaget, detta med stöd av januariavtalet.
En skatt på 100 kronor per ton avfall skulle kosta de skattskyldiga aktörerna runt en halv miljard årligen. Dessutom skulle den motverka sitt eget syfte, menar Energiföretagens vd Pernilla Winnhed i en debattartikel i Dagens samhälle.
För att vi ska klara klimatmålen och få ett mer hållbart samhälle behöver vi använda naturresurserna smartare, och övergå till en mer cirkulär ekonomi, därför är avfallet viktigt”, skriver hon i Dagens Samhälle och menar att ”skatteförslaget inte är ett ändamålsenligt styrmedel för att uppnå de klimat-, energi- och avfallspolitiska målen”.