Nyheter

Vedmaskinen Palax C750 – mässans kap på MaskinExpo

Power 70-seriens maskiner från Palax har varit oslagbara i sin storleksklass för professionell vedhantering. Nu kommer efterträdaren C750, som revolutionerar arbetet med sin hastighet, kraft och höga driftsäkerhet. Palax C750 lanseras av Närlant på årets MaskinExpo, den 23–25 maj. 
Vid en första anblick är det den modernare desigen som utmärker den nya vedmaskinen från Palax, men under ytan är nyheterna större än så.
– Med 75 centimeters kapklinga i hårdmetall kapas stockar upp till 30 centimeters diameter. Klyven har sex tons tryckkraft och är utrustad med en snabbventil, som håller förhållandet mellan hastighet/styrka så snabbt som maskinen orkar, förklarar Anders Nilsson på Närlant Import AB.
C750 är standardutrustad med två meters inmatningsbord, uttag för hydraulisk inmatarrulle, fyrdelad klyvyxa med steglös justering i höjdled, kraftig nedhållare för stocken och en svängbar transportör på 4,3 meter.
– Klyvrännan har gjorts bredare, vilket ger veden mer utrymme innan den ska ut i transportören. Det kraftiga gallret i klyvrännans botten rensar enkelt bort skräp som skapats vid klyvningen, vilket ger ren och lätttorkad ved, fortsätter Anders Nilsson.

C750 kommer i tre olika utrustningsnivåer:
  • Ergo – Manuell manövrering.
  • Pro – Joystick manövrering, hydraulisk nedhållare och hydraulisk justering av klyvyxa.
  • Pro+ – Utöver Pro-versionen erbjuder Pro+ även PowerSpeed för snabbare klyvning, hastighetsjustering på transportör och hydraulisk manövrering av stockbordets frammatning.