Nyheter

Jula ersätter plast med alternativ av papper och trä

EU-parlamentet röstade nyligen igenom ett direktiv som kommer att påverka artiklar av engångsplast. Jula arbetar aktivt med att påverka plastanvändningen utifrån flera olika perspektiv. Julas totala sortiment av engångsartiklar genomlystes under förra året och ett nytt, mera hållbart sortiment har valts ut.
EU-parlamentet röstade nyligen igenom ett direktiv som kommer att påverka artiklar av engångsplast. Jula arbetar aktivt med att påverka plastanvändningen utifrån flera olika perspektiv.
Plast är ett material med många goda och mindre bra egenskaper. Det är relativt billigt, och genom dess ofta låga vikt är det transporteffektivt. Flera plastsorter kan dessutom både återvinnas och återanvändas om det används på rätt sätt och inte slängs i naturen. På Jula tar vi ansvar, och vi drivs av viljan att ständigt förbättras. Därför arbetar vi aktivt med att påverka hur vi använder utifrån flera perspektiv.
Återvinnas flera gånger
Jula har under en tid analyserat olika typer av påsar med syfte att ta fram hållbara alternativ. Sedan några år tillbaka uppmuntrar vi våra kunder att hushålla med plastpåsar, men nu har vi även övergått till att sälja en påse som består av 80 procent återvunnen plast, utan att för den delen minska hållfastheten i påsen.Julas nya flergångskasse som lanseras i samband med företagets 40-årsjubileum består till 100 procent av återvunnen plast. Gemensamt för påsarna är att de kan användas flera gånger och att de sedan kan återvinnas.
Genomlysning av engångsartiklar
Engångsartiklarna då? Jula har naturligtvis även här följt debatten och på ett tidigt stadium agerat i frågan. Julas totala sortiment av engångsartiklar genomlystes under förra året och ett nytt, mera hållbart sortiment har valts ut.
– Engångsartiklar kan vara praktiskt att använda, men ska absolut inte hamna i naturen, oberoende av materialslag. När de dessutom är tillverkade av plast finnas risken att de blir kvar i vår natur under 100-tals år. Vi har nu hittat alternativ baserade på papper och trä, som är enkla att använda, har en attraktiv prisbild och som uppfyller sina funktioner på ett tillfredsställande sätt. Det känns mycket bra att vi nu kan fortsätta erbjuda kunderna en smidig och effektiv lösning, men på ett mer hållbart sätt. Innan sommaren kommer vi att presentera vårt utökade, mera hållbara sortiment med bland annat tallrikar, glas, besick, sugrör och snackstillbehör. Vill man som kund helt frångå engångsalternativ har vi även flergångsalternativ att erbjuda i vårt sortiment, säger Karin Nilsson, inköpare.
Jula fortsätter sitt arbete med att ta fram intressanta och spännande nyheter i sortimentet. Att arbeta fram effektivare och mera hållbara lösningar som tilltalar våra kunder är en viktig del av uppdraget.
Bild: Jula