Nyheter

Rysk-tyskt konsortium tog hem kontraktet för att riva de svenska kärnkraftverken

Notan för att riva bara de fyra stängda reaktorerna i Barsebäck och Oskarshamn beräknas hamna runt 10 miljarder kronor, rapporterar Dagens Industri.
– Avtalet är det första gemensamma stora kontraktet i nedmontering och rivning av reaktorerna på OKG och Barsebäck. Från start till mål är det också ett av de största industriprojekten som ska genomföras i Sverige, säger Åsa Carlson, vd för Barsebäck Kraft, som ägs av Uniper till Dagens Industri.
Den enda reaktorn som fortsatt är i drift i Oskarshamn, O3, omfattas inte av rivningsplanerna. Reaktorn som är Sveriges största och yngsta slog förra året produktionsrekord. Och anläggningen förbereds genom bland annat nya investeringar i miljardklassen för att klara nya säkerhetskrav för fortsatt drift under ytterligare flera decennier. Enligt de senaste planerna fortsätter produktionen ända till 2045.  I en intervju i Di nyligen öppnade också huvudägaren Uniper för att förlänga drifttiden även därefter.