Nyheter

Miljonaffär för pionjärer inom revolutionerande energiåtervinning

Malmöföretaget och pionjärerna inom energiåtervinning, Enjay AB, har skrivit ett tvåårigt försäljningsavtal värt 30 miljoner kronor med svenska SWEP. Enjay är ett innovationsbolag som nu tar steget till de stora affärerna med sin revolutionerande metod att återvinna energi i utmanande miljöer.
– Den globala klimatfrågan är en väldigt stark drivkraft för oss, att ta fram produkter som kan göra avgörande skillnad för miljön. Verklig förändring sker bara med kraftfullt genomslag på marknaden och därför betyder kontraktet med SWEP mycket för oss. De delar vår vision att ju mer pengar våra kunder sparar, desto större blir miljöbesparingen, säger Jesper Wirén, VD på Enjay.
Av världens totala energiproduktion går drygt 40 procent till uppvärmning och nedkylning av byggnader. En betydande del har tidigare varit omöjlig att återvinna på grund av svåra förhållanden, föroreningar etc. Denna energi har Enjay lyckats ta till vara med sin innovation Lepido™, som kombinerar två svenska uppfinningar: en unik luftvärmepump och en funktion som gör att det patenterade återvinningsbatteriet överlever fett, sot och fukt i luften och därför klarar av svåra miljöer som exempelvis restauranger.
Sedan starten 2015 har Enjay mest ägnat företagets resurser åt produktutveckling, men nu har det lossnat för försäljningen. Något som ytterligare understryks av avtalet med SWEP.
ÖKAD RÄCKVIDD PÅ MARKNADEN
SWEP är ett svenskt tillverkningsföretag aktivt på den globala marknaden inom ventilation och ägs av amerikanska Dover. Företaget är marknadsledande på lödda värmeväxlare och är representerade i mer än 50 länder. Enjays avtal med SWEP är värt 30 miljoner kronor.
– Det som vi ser som unikt med Enjay, är att det finns praktisk och ekonomisk lösning på att återvinna energi ur något som idag bara släpps rakt ut i luften. Med någon av våra värmeväxlare säkerställs dessutom bästa energiöverföring i varje Lepido-installation, så här finns förutsättningar för ett starkt partnerskap, säger Sören Friis-Hansen, VP Corporate Business Development på SWEP.
Intresse och förfrågningar för Enjays metod att återvinna energi i tuffa miljöer kommer från hela världen och en stor fördel är att Lepido både kan återvinna och producera kyla och värme.
– Nu prioriterar vi försäljningen, säger Jesper Wirén. De senaste 12 månaderna har vi utökat personalstyrkan med tio personer. Vår egen försäljning är fokuserad till Sverige och Norge, men vi har också långtgående diskussioner med internationella samarbetspartners för vår exportsatsning, säger Jesper Wirén.
Kort om Enjay:
Enjay startades 2015 av Nils Lekeberg och Jesper Wiren. Med 25 års erfarenheter från restaurangventilationsindustrin har de gedigna kunskaper om den energiförlust som äger rum i restaurangkök. Med innovatörernas kunskap, nyfikenhet och ovanpå det vetenskap, har de gjort det de älskar: utvecklat produkter som förbättrar världen runt oss. Enjay har sina rötter och huvudkontor i Malmö och har idag 11 medarbetare.
Bilden:
Jesper Wirén och Nils Lekeberg.