Nyheter

Efter branden – Nu öppnar Vattenfalls nya klimatsmarta kontor i Umeå

Måndagen den 2 januari 2017 totalförstördes stora delar av Vattenfalls kontor på Kungsgatan 72 i Umeå i en brand. Plötsligt stod de anställda utan sin arbetsplats och har sedan dess fått arbeta i tillfälliga lokaler. Nu drygt två år senare står den nya byggnaden klar – mer klimatsmart än någonsin och redo att ta emot de 480 medarbetarna.
De nya lokalerna har totalt en yta om 7200 m² och är fördelade i två byggnader. Efter branden den ödesdigra dagen i januari 2017 beslutade ledningen för Vattenfall att kontoret skulle återställas så snabbt som möjligt – och att man skulle ta tillfället i akt och skapa Umeås mest energigivande arbetsplats.
– Det har varit en utmanande situation att vistas i tillfälliga lokaler som inte är helt anpassade utifrån vår verksamhet men som jag tycker att medarbetarna hanterat på ett helt fantastiskt sätt. Jag tror att alla gläds åt att vi äntligen kan flytta ”hem” igen, säger Caroline Häggström, vd på Vattenfall Kundtjänst.
Byggnaden är unik i sitt slag och genomsyras av ett hållbarhetstänk. Huset kommer att miljöcertifieras enligt Green Building vilket innebär att byggnaden använder 25 procent mindre energi än tidigare och taket har utrustats med 216 m2 solceller med en förväntad elproduktion på cirka 32 000 kWh/år, ungefär lika mycket som fem varv runt jorden med en elbil. InCharge från Vattenfall kommer även att under året installera åtta laddplatser för de anställda och för besökare.
– Kontoret är designat enligt konceptet Smarter Working. Förutom att vi äntligen får vår arbetsplats tillbaka så har vi ett ypperligt tillfälle att bokstavligen visa upp flera av Vattenfalls smarta klimatlösningar. Förutom att vi nu har ett aktivitetsbaserat kontor som möter våra anställdas behov så kan vi verkligen arbeta i en miljö som lever upp till vår strategi om att göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation, säger Caroline Häggström.
Byggnaderna vid Kungsgatan rymmer Vattenfall Kundservice med sina ungefär 400 anställda samt ett 80-tal anställda inom andra delar av Vattenfall.
Bilden:
Caroline Häggström, vd på Vattenfall Kundtjänst.
Foto: Vatenfall