Nyheter

Stort svenskt avtryck i Hannover

1-5 april arrangerades Hannover Messe. Med över 220 000 människor och 6 500 utställare på plats är det en av världens största mötesplatser för industrin, och i år var industrins digitalisering, automation och utveckling några av fokusområdena.
På plats under mässan fanns SSGs VD Mats Jakobsson och standardiseringschef Carsten Lyth. Mats och Carsten deltog i möten med svenska och internationella företag och Mats presenterade resultatet av PiiA-projektet Life Cycle Data Management i Swedish Co-Lab, som visar SSGs möjlighet att nå konkreta värden för industrin genom att starta SEIIA – Swedish Industry Interoperability Association.
Så här summerar Mats Jakobsson de fem dagarna i Hannover:
– Vi kan summera intensiva och inspirerande dagar på världens största industrimässa i Hannover där SSG har ingått som ett av partnerföretagen i svenska delegationen. Sverige har haft en stark representation på plats med bland annat statsminister Stefan Löfven, kronprins Carl Philip, Wallenbergfamiljen med Peter och Jacob Wallenberg, och flera svenska koncernledare som bland annat Magnus Hall Vattenfall, Jan Moström LKAB, Martin Lindqvist SSAB. ABB med Sverigechef Johan Söderström i spetsen har varit värd för den svenska delegationen och har gjort ett fantastiskt arbete och visat kraften i den svenska samverkansmodellen. Det var med stolthet vi deltog på invigningen där Sveriges innovativa kraft lyste starkt – det är fantastiskt vad vi som ett litet land i världen har åstadkommit! Känslan vi tar med oss är att det finns stark tro på den innovativa förmågan att lösa de utmaningar vi står inför – vilket ger stort hopp för vår framtid.
– Det var med stolthet vi deltog på invigningen där Sveriges innovativa kraft lyste starkt – det är fantastiskt vad vi som ett litet land i världen har åstadkommit!
Hannovermässan har visat en tydlig inriktningsförändring där utveckling från produkter till samverkan, ekosystem för innovation och stor tro på digitala lösningar är tydlig. Företag som Microsoft, Amazon är nu tydliga aktörer även inom den industriella världen och den uppkopplade tekniken tillsammans med öppna tekniska plattformar lyfts som värdegenererande framgångsfaktorer.
Flertal lyfter att utmaningen med digitaliseringen inte ligger i tekniken utan i ledarskap (att tänka tillräckligt stort) och att få med människor på den förändringsresa som nu pågår allt mer accelererat. Kompetensförsörjningen kommer att utmana det traditionella skolsystemet.
– De svenska framgångarna med att driva innovation har stärkts av vår förmåga att sätta standarder som når långt utanför Sverige. Det är uppenbart att det nya inom digitalisering efterfrågar högre grad av standardisering för att effektivt få ut nyttan och här kan Sverige och SSG fortsatt visa vägen.