Nyheter

Siemens och Interspectral utvecklar visualiseringsverktyg

Turbintillverkaren Siemens Industrial Turbomachinery AB i Finspång och det Norrköpingsbaserade visualiseringsföretaget Interspectral utvecklar nytt verktyg för att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning.
Additiv till­verk­ning, som mer allmänt brukar benämnas ”3D-printning”, revolutionerar hur Siemens utvecklar, tillverkar och reparerar sina produkter. Tekniken möjliggör nya konstruktioner, kortare produktionstider, förbättrad produktprestanda och en mer hållbar tillverkningsprocess. Samtidigt är additiv till­verk­ning är fortfarande en relativt ny och komplicerad process som kräver mer utveckling för att användas i industriell skala:
– Om vi skall kunna förbättra och industrialisera den additiva tillverkningsprocessen måste vi fånga in, utforska och förstå stora mängder data. Vi behöver helt enkelt nya visualiseringsverktyg som kan ge oss mer insikter och kunskap, säger Andreas Graichen, chef för Siemens kompetenscentrum för additiv tillverkning i Finspång.
För att hitta en lösning har Siemens ingenjörer i Finspång inlett ett samarbete med 3D-visualiseringsbolaget Interspectral. Tillsammans utvecklar nu de båda bolagen verktyget ”AM Explorer”. Mjukvaran kommer att göra det möjligt för Siemens att interaktivt utforska de stora mängder av 3D-data som genereras under tillverkningsprocessen.
– Samarbetet med Siemens representerar en början på en mycket spännande marknad under stark tillväxt. Detta är ett bra exempel på hur vår visualiseringsplattform och kunskap kan tillföra värde till företag som arbetar med komplexa 3D-data, säger Thomas Rydell, medgrundare av Interspectral.
Med hjälp av ”AM Explorer” kommer Siemens att kunna samla in och interaktivt visualisera flera olika datatyper i en och samma miljö. CAD-filer, data från sensorer, simuleringar och mätteknisk utrustning som 3D-scannners och datortomografi kan nu läsas in och visualiseras i ett och samma verktyg anpassat just för additiv tillverkning och Siemens specifika behov.
– Vi tror att 3D-visualisering, tillsammans med AR och VR, kommer att vara grundläggande komponenter i industrialiseringen av additiv tillverkning. Verktyg som AM Explorer kommer att vara del av lösningen i vår färdplan för additiv tillverkning på Siemens, säger Andreas Graichen.
Bild: Siemens