Nyheter

Mobilaris Tunneling Intelligence – informationsdrivna tunnelprojekt

Mobilaris utökar sitt produktutbud med Mobilaris Tunneling Intelligence™ (MTI) för adressering av produktivitets- och hållbarhetsfrågor i tunneldrivningsprojekt. Delar av underliggande funktionalitet kommer från Mobilaris Mining Intelligence™ (MMI) som idag används av gruvkunder över hela världen. MTI kommer att lanseras i Epiroc’s monter på Bauma 2019, 8-14 april i München.

Mobilaris Tunneling Intelligence™ består av två moduler;
• Tunneling Sustainability för att hantera arbetsplatssäkerhet, hälsofrågor, miljöpåverkan och kvalitetsfrågor i en samlad realtids-vy
• Tunneling Productivity för fakta-baserade processförbättringar genom visualisering av projektstatus, planering/dispatch och aktivitetsrapportering i realtid samt analys (från ett eller flera projekt)
Informationsdriven verksamhet fordrar insamling av data, samla dem i rätt kontext och därmed skapa användbar information. Det innebär integrering till andra system med ett synsätt som präglas av öppenhet. De flesta tunnelprojekt använder dessutom maskiner/utrustning från många leverantörer och generationer. För att stödja utvecklingen av alltmer informations-driven verksamhet är därför Mobilaris Tunneling Intelligence™ helt teknologi- och leverantörsoberoende.

Under Bauma 2019 kommer Mobilaris och Epiroc även att lansera integrationen mellan Epiroc Serpent Ventilation och MMI/MTI, vilket kommer att öka säkerheten och arbetsmiljön för underjordsarbete samtidigt som det minskar energibehovet för en gruva eller ett tunnelprojekt. MMI/MTI styr ventilation efter faktiskt behov. Mobilaris kommer att finnas i Epiroc’s monter 1208/1 I Hall FS på Bauma 2019 i München för diskussion.

– Vi gick in i gruvindustrin 2012. Idag har vi kunder över hela världen som vi lär oss av varje dag. Tunnelprojekt har många likheter med gruvbrytning men även några nya intressanta utmaningar som vi nu försöker leverera lösningar för. Delar av MMI används idag även för stora tunneldrivningsprojekt som Förbifart Stockholm. Det vi gör nu är att paketera funktionalitet fokuserat för tunnelprojekt och hela tiden utveckla erbjudandet med feedback från projektens alla parter, säger Mikael Nyström, CEO Mobilaris Mining & Civil Engineering AB.

Läs mer om Mobilaris Tunneling Intelligence™:
www.mobilaris.se/mining-civil-engineering/tunneling