Nyheter

Storuman vann Klimatutmaningen rekordstort

Klimatutmaningen i Västerbotten inför Earth Hour vanns av Storuman. De samlade in totalt 220 klimatlöften på 5912 invånare vilket ledde till segern omräknat till 36,7 löften per tusen invånare. Skellefteå kom på andra plats med 11,2 löften per tusen invånare. Sist kom Umeå med 4,4 löften per tusen invånare.
– Vi är glada och tackar för alla 1 585 klimatlöften vi fått in totalt under klimatutmaningen. Det är i sig ett jätte-rekord. Det var väntat att Storuman skulle ta hem segern, de har ett starkt engagemang för klimatfrågor. För att det skulle bli så jämlikt som möjligt mellan kommunerna så räknade vi om antalet löften per tusen invånare och det gynnade särskilt Storuman, säger Eduardo Pettersson, Energi-och klimatrådgivare vid Umeå kommun som är initiativtagare till Klimatlöfteskartan.
Kartan har utvecklats av Lantmäteriet på Umeå kommun och lanserades för två år sedan i samband med Earth Hour.
Deltagarna i årets Klimatutmaning placerade ut sitt klimatlöfte på sin bostadsort eller där de jobbar. Alla har haft chansen att vinna en el-cykel och lite andra klimatsmarta priser, vinnarna kommer att utses inom kort.
Se klimatlöfteskartan här: kartor.umea.se/earthhour
Mindre flyg och äta mer vegetariskt
Klimatlöften har lämnats utifrån fem kriterier; resande, mat, boende, sparande och konsumtion.
– Det är intressant att se vilka kriterier som har fått flest löften.I alla kommuner blev det jämt mellan mat och resande. Att flyga mindre och äta mer vegetariskt är vad de flesta har lämnat löften om. Vi ser att engagemanget för klimatet har ökat mycket det senaste året, mycket tack vare Greta Thunberg. Vi får hoppas att många också kommer att hålla de klimatlöften som de har lovat till nästa Earth Hour om ett år, säger Eduardo Pettersson.
Om Earth Hour
Earth Hour startade för drygt tio år sedan i Australien, som en enkel symbolhandling för klimatet. Då var manifestationen liten, men med åren har den vuxit och nu engagerar den varje år hundratals miljoner människor i 188 länder och territorier. Att släcka ljuset i en timme är en signal till politiker att ta krafttag för klimatet.
I Sverige deltog i år 3,5 miljoner människor och även organisationer som Svenska kyrkan och Scouterna var med. Dessutom deltog 259 av landets 290 kommuner, vilket motsvarar 89 procent och är nytt rekord. I Umeå släcktes liksom tidigare år Stadshuset ned i en timme.