Nyheter

Framställning av biopolymerer från skogen prisas

Per-Olof Syrén vid KTH och Science for Life Laboratory i Stockholm tilldelas 2019 års Kompetensutvecklingspris från Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfond. Per-Olof Syrén får priset för att han har introducerat ett unikt angreppssätt för framställning av biopolymerer från skogsindustrins biströmmar.

Retrobiosyntes kallas det forskningsfält som Per-Olof Syrén har introducerat. Genom retrobiosyntes kartläggs önskade egenskaper hos en slutprodukt. Därefter undersöks om dessa egenskaper kan skapas genom byggstenar från skogen som anpassas med hjälp av bioteknik. Som exempel har Per-Olof Syrén visat att det är möjligt att ta fram en ersättare till plastkemikalien kaprolakton från skogsråvara. Retrobiosyntes har potential att ersätta många av dagens fossilbaserade processer och produkter.
– Prissumman på en halv miljon kronor kommer jag använda till kompetensutveckling, nätverksbyggande och forskningsvistelser inom svensk skogsindustri och ledande akademiska och industriella miljöer i Tyskland och USA. Mitt mål är att etablera polymer retrobiosyntes som ett nytt och gränsöverskridande forskningsfält inom materialvetenskap och bioteknik i Sverige, säger Per-Olof Syrén, docent och associate professor vid KTH och Science for Life Laboratory i Stockholm.
Priset delas ut av HMK Carl XVI Gustaf den 10 april vid Forum för Bioekonomi på Münchenbryggeriet i Stockholm.