Nyheter

Nu hyr Umeå Energi ut solenergi – tre år i taget

Intresset för att producera sin egen el med solceller är rekordstort och ökar stadigt. Trots att Norrlandskusten har väldigt goda förutsättningar är det fortfarande många som tvekar inför beslutet. För att få antalet solcellstak i Västerbotten att växa satsar Umeå Energi på att göra det ännu enklare att ta steget.
Aldrig tidigare har intresset för solceller varit så stort i Sverige. Enligt branschorganisationen Svensk Solenergi har installationer av solceller ökat med 50 – 80 procent årligen de senaste åren, och under 2018 tog Energimyndigheten emot tre gånger så många ansökningar om bidrag för solcellsinstallationer som året innan – en ökning från knappt 6 000 till drygt 18 000.
Med drygt 1 800 soltimmar per år bor Umeåborna på Sveriges solsida, och med rätt tak finns mycket fina förutsättningar att producera egen solel. Umeå Energi satsar därför på solcellserbjudanden och var 2016 först i landet med att erbjuda möjligheten att hyra solceller.
– Det är fantastiskt att alltfler vill bidra till energiomställningen och göra något bra för klimatet – det är ett engagemang som är viktigt att förvalta. Vi vill därför sänka trösklarna så mycket som det bara går för att fler ska kunna få solel från sina egna tak, säger Eva Edlund Lendic, chef för Kund & Kommunikation på Umeå Energi.
Hyrlösningen fick mycket uppmärksamhet när den lanserades, och nu har Umeå Energi förnyat hyrerbjudandet med en unikt kort bindningstid på bara 3 år.
– Att göra hållbara val ska vara enkelt, och det är viktigt att kunna erbjuda våra kunder möjligheten att sätta upp solceller utan att behöva göra en stor investering och ansvara själva för anläggningen. Hyrlösningen innebär att det är vi som sköter allt från installation till löpande service, förklarar Jonas Ström, affärsutvecklare på Umeå Energi.
– Vårt nya hyrerbjudande innebär att de allra flesta kunder nu kommer att kunna få solel från det egna taket till ett lägre pris än den el man köper från sitt elbolag för sin förbrukning, fortsätter han.
Bilden:
Sollcellsinstallation i Täfteå med produktionskapacitet 2000kWh/år.
Foto: Umeå Energi