Nyheter

Varg Arkitekters stålentré vinner Steel Race Reuse 2019

”Steel Race Reuse – 72 h” är tävlingen med stål och cirkulärt byggande i fokus. Varg Arkitekter tog hem segern och fick se sitt bidrag ”Bifrost” uppföras som entré till Arkitekturgalan 2019 utanför Konserthuset i Stockholm.
Det var den 21 januari som Stålbyggnadsinstitutet och Sveriges Arkitekter lanserade en helt ny typ av tävling för arkitekter, ”Steel Race Reuse – 72 h”. En 72-timmarstävling medfokus på cirkulärt byggande, men också en tävling med högt tempo och förväntningar på stor kreativitet. Det inkom hela 58 godkända bidrag.
Det vinnande bidraget ”Bifrost” uppfördes idag som tillfällig entré till Konserthuset i Stockholm under Sveriges Arkitekters stora branschändelse Arkitekturgalan. Besökarna välkomnades av en pampig stålbåge spänd mellan två stenblock. Bågen som spänner 10 meter med en 12 meter lång plåt är lånat material som efter galan återgår i produktion och brukas på nytt.
– Känns jättekul att vinna och vi är väldigt stolta över förslaget. Vår ambition var att göra något enkelt som samtidigt hade ett starkt uttryck som samspelade med platsen. Också kul att arbeta med stål som kan ta så många skepnader, säger Ola Keijer, Varg Arkitekter.
Materialet är endast stål och stenblock med järnmalmsgruvan som källa. Inspirationen har bland annat hämtats från Konserthusets pelare och den bro som i nordisk mytologi ledde från jorden till himlen – Bifrost.
– Varg Arkitekter har lyckats ta vara på stålets styrka och formbarhet. Det rena utförandet gör det också enkelt att återbruka materialet. Det är just de faktorer vi ville belysa med den här tävlingen, berättar Björn Åstedt, vd för Stålbyggnadsinstitutet.
Vinnarna fick förutom äran och uppförandet av entrén, föredra sitt bidrag på stora scenen under Arkitekturgalan samt ta emot prispengar om 25 000 kr. 2:a plats fick ta emot 10 000 kr och 3:e plats 5000 kr.
Juryns motiveringar:
1:a-pris BIFROST
Varg Arkitekter genom Eric Andersson, Georg Bothén, Ola Keijer, Kajsa Laring, Jonte Norin, Sofia Nyman, Ylva Rosvall
Bifrost har på bästa sätt förhållit sej till tävlingens uppgift. Förslaget kombinerar en evig form i ett nedslag på platsen där alla ingående material kan återbrukas. Bågen som konstruktionselement tänjer i bokstavlig mening på materialet och visar stålets formbarhet. En mäktig installation där arkitekturen är konst.
2:a-pris Samklang
Anton Magnusson – Luleå Tekniska Universitet
Hugo Hardell arkitekt MSA – White arkitekter Umeå
Samklang är väl beskrivet med en stor känsla för platsen och kunskap om materialets möjligheter i alla faser. Förslaget lyckas förena en stram elegans med en sinnlighet som leker med lätt och tungt, ljus och skugga. Konstruktionen är ett instrument som man kan betrakta eller vara i.
3:e-pris Curtain wall
Wilhelm Falk – Chalmers Tekniska Högskola
En vacker disposition som på ett kreativt sätt visar stålets mjuka uttryck. Den tunga väven är genomsiktlig och låter besökaren ana dess innehåll. Draperiet dras undan och bjuder in till en föreställning.
Bilden:
Fr v Georg Bothén, Sofia Nyman , Kajsa Laring, Ylva Rosvall, Jonte Norin, Ola Keijer.
Fot: Mattias Hamren