Nyheter

Moderaterna: Fördubbla EU:s budget för kärnkraft

Moderaterna vill att EU:s kärnkraftsbudget ska fördubblas. Det utspelet gör man nu inför EU-valet. Pengarna vill man använda till forskning i nästa generations kärnkraftverk, och man utesluter inte mer kärnkraft i Sverige, skriver SVT.se idag.

– Vi moderater lägger nu förslag om att fördubbla forskningen så vi kan få fram nästa generations kärnkraft. Jag tycker också att vi ska börja exportera mer kärnkraft mellan länderna i Europa. Ska vi klara av att möta klimathotet så kommer vi inte att klara det utan mer kärnkraft, säger Tomas Tobé (M), toppkandidat till Europaparlamentet till svt.se.

Modertaerna vill att pengarna ska gå till  Euratom-programmet, som samordnar kärnkraftsforskningen inom EU, bland annat för investeringar och forskning i den så kallade fjärde generationens kärnkraftverk. Tomas Tobé utesluter inte mer kärnkraft också i Sverige.
– Jag tror att vi kommer att behöva mycket mer kärnkraft om vi ska klara av klimathotet, säger han.
Miljöpartiet sågar förslaget:
– Jag tycker att det är ganska oklokt och jag tror framförallt att det är en skenmanöver från Moderaternas sida, jag tror det är för att man inte har någon annan klimatpolitik som man går fram med det här just nu, säger Lorentz Tovatt (MP), klimatpolitisk talesperson. Det tar dessutom väldigt lång tid att bygga ut ny kärnkraft, säger Lorentz Tovatt.Tomas Tobé håller inte med:
– Om nu klimatforskarna säger till oss att vi inte har alltför lång tid att göra det som krävs för att kunna hålla nere medeltemperaturen, och i alla scenarier säger man mer förnybart och väldigt mycket mer kärnkraft. Då får vi börja dra slutsatser av det. Vi har inte råd att vänta på den här debatten, säger han.