Nyheter

Skanska bygger nytt gjuteri åt Scania i Södertälje för cirka 600 miljoner kronor

Skanska har fått i uppdrag av Scania att bygga ett nytt gjuteri för motorkomponenter i Södertälje. Kontraktet är värt cirka 600 miljoner kronor, vilket kommer att inkluderas i orderingången för Skanska Sverige för det första kvartalet 2019.
Skanskas uppdrag är att uppföra det nya gjuteriet i två plan med en total yta om 25 000 kvadratmeter.
– Det här är ett viktigt projekt för oss och vi är glada över förtroendet att få bygga den nya anläggningen. Vi tar oss an ett spännande projekt med komplex interiör där vi kommer att jobba väldigt intensivt i genomförandeskedet. Som mest räknar vi med att ha 200 personer verksamma i projektet, säger Anders Sandström, distriktschef, Skanska Sverige AB.
Satsningen på ett nytt gjuteri är en av Scanias största industriella investeringar. Det kommer att göra det möjligt att tredubbla kapaciteten jämfört med nuvarande gjuteri och innebär också stora besparingar i energiförbrukning.
– Det nya gjuteriet kommer att ha en viktig roll i framtagningen av framtida ännu mer energieffektiva förbränningsmotorer som även kan köras på förnybara drivmedel. Vi ser fram emot att samarbeta med Skanska under kommande år, säger Jonas Nordin, ansvarig för motortillverkning, Scania.
Byggnadsarbetena inleds omgående och målsättningen är att det nya gjuteriet ska stå klart 2020.
Skanska är ett av de ledande projektutvecklings- och byggföretagen i Norden, med verksamhet inom husbyggnation och infrastrukturbyggande i Sverige, Norge och Finland samt utveckling av bostäder och kommersiella fastigheter på utvalda hemmamarknader. Kommersiell fastighetsutveckling sker även i Danmark. Skanska omsatte cirka 67 miljarder kronor i sin nordiska verksamhet och hade drygt 15 500 anställda under 2018.
Bild: Skanska