Nyheter

Position Green och WSP digitaliserar miljötillstånd

Som ett led i att effektivisera och skapa mervärde i miljötillståndsprocessen har Position Green och WSP tagit fram en digital lösning för WSPs kunder – EVA. EVA är ett molnbaserat verktyg som förenklar tillståndsprocesser genom att samla in data och uppgifter som underlag för tekniska rapporter och olika delar av samrådsprocessen.
Miljötillståndsprocessen är en fundamental del av de flesta industri- och byggprojekt, som trots sin komplexitet i form av prov- och datahantering till stor del sker manuellt och med krav på informationsdelning mellan flera olika intressenter.
Medarbetare på WSP såg möjligheten i att digitalisera data och information från tillståndsprocesser, inte minst för att minska tiden för att erhålla ett tillstånd. Genom Growspark, WSPs acceleratorprogram för nordiska startups, startade ett samarbete mellan WSP och Position Green för att se hur denna process kan förenklas. Position Green arbetar för att revolutionera hur företag och organisationer arbetar hållbart, och tillsammans med WSP togs det molnbaserade verktyget EVA fram.
– För oss på Position Green är det väldigt givande att samarbeta med WSP. Genom att kombinera WSPs breda kompetens och vår inriktning på digitalisering av komplex miljö- och hållbarhetsdata kan vi nu erbjuda WSPs kunder ett verktyg som på riktigt förenklar deras hållbarhetsarbete, säger Daniel Gadd på Position Green.
Genom att samla data från olika källor på en och samma plats, i rätt tid och i samma format, möjliggör den digitala lösningen ett transparent samarbete olika aktörer emellan, vilket resulterar i en högre säkerhet i efterlevnaden av krav från både myndighet och beställare, samt en mer träffsäker måluppföljning. Lösningen har precis lanserats men används redan inom ett antal tillståndsprocesser bland WSPs kunder. EVA bygger på Position Greens verktyg för insamling, analys, visualisering och rapportering av hållbarhetsdata som fler än 50 företag och organisationer använder sig av i dag.
– Med EVA kommer vi att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre kvalitet och inte minst effektivitet. Vi har nu möjligheten att säkerställa att vi får in information i rätt format, i tid och automatiskt från vissa källor. Vi ser också stort värde i EVA för att snabbare och mer effektivt kunna uppdatera information utifrån tillsynsmyndigheternas krav och önskemål. Vårt samarbete med Position Green är mycket givande, utvecklande och stimulerande säger Charlotte Hauksson, affärsutvecklare hållbarhet WSP.